Deşeurile provenite din gospodării reprezintă mai mult de jumătate din totalul generat în România

Deșeurile provenite din gospodării reprezintă mai mult de jumătate din totalul generat în România, un locuitor din zona urbană generând anual 346 kg de deșeu menajer, de trei ori mai mult față de un locuitor din mediul rural, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de specialitate, Viorica Paraschiv, comisar Serviciul Gestiunea Deșeurilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.
„În prezent, în Uniunea Europeană sunt generate circa 1,3 miliarde tone de deșeuri anual, dintre care 180 milioane tone sunt deșeuri menajere care sunt eliminate final prin depozitare. În România, în prezent, un locuitor din zona urbană generează, în medie, 346 kg de deșeuri menajere pe an, în timp ce în mediul rural sunt generate circa 96 kg de deșeuri menajare pe an. Diferența apare datorită faptului că în mediul rural o mare parte dintre deșeuri sunt transformate de către țărani in situ, în propria gospodărie sau le dau ca și hrană la animale”, a afirmat Paraschiv.

Conform datelor prezentate de către reprezentantul GNM, 56% din totalul deșeurilor generate în România provin din gospodării, urmate de deșeurile din industria construcțiilor — 20,6%.

„Din punct de vedere al compoziției deșeurilor municipale din România față de alte țări, deșeurile din gospodării au ponderea de 56%, nămolurile de epurare 2%, deșeurile din industria construcțiilor 20,6%, iar cele din cenușă în procentaj de 19,45%. Comparativ cu alte țări, de exemplu în Austria doar 7% din totalul cantității de deșeuri sunt reprezentate de deșeurile din gospodării. Ponderea cea mai mare o au materialele excavate, respectiv 4%, și alte deșeuri”, a menționat Viorica Paraschiv.

Obiectivul care trebuie atins la nivel național vizează reciclarea a minimum 55% din greutatea totală a materialelor din ambalaj conținute în deșeurile de ambalaje, respectiv: 60% din greutatea totală de hârtie-carton, 50% în cazul metalelor, 15% pentru lemn și 22,5% greutate pentru plastic.

Potrivit țintelor de colectare asumate de România, în ceea ce privește deșeurile de echipamente electrice și electronice /DEEE/ ar trebui atinsă cantitatea de 4 kg/cap de locuitor/an (România are, în prezent, o rată de colectare de aproape 2 kg/cap locuitor/an), pentru baterii și acumulatori — 45% până la 26 septembrie 2016, iar la materiale de construcții — 70% până în anul 2020.

În cazul în care unitățile administrativ-teritoriale nu-și îndeplinesc responsabilitățile, acestea pot plăti chiar și plăti 100 lei/tona de deșeu, pentru diferența dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual și cantitatea de deșeuri valorificată sau incinerată. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata