Despăgubire de 10 milioane de dolari pentru un bărbat care a făcut pe nedrept 16 ani de închisoare

Un newyorkez care a făcut 16 ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o a obținut o despăgubire de 10 milioane de dolari, a anunțat miercuri avocatul său, citat joi de AFP.

Jabbar Collins, un afro-american în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat în martie 1995 la New York pentru uciderea unui rabin, Abraham Pollack, în februarie 1994, pe baza mărturiilor că fusese văzut fugind de la locul crimei. Avea doar 21 de ani.

În închisoare, Collins a urmat studii de drept și a descoperit că unul dintre martori își schimbase declarația înainte de proces, fără ca avocatul său să fie informat. Declarațiile acestuia fuseseră scrise de poliție, iar martorul a explicat că a fost constrâns să le semneze pentru a nu fi inculpat într-un alt dosar.

Între timp, Jabbar Collins a descoperit și alte practici îndoielnice în procesul său, iar în iunie 2010, un judecător i-a anulat condamnarea, denunțând metodele ‘rușinoase’ la care a recurs biroul procurorului de atunci.

Collins a fost eliberat și a depus plângere împotriva orașului și statului New York, într-un context în care metropola americană a soluționat recent în mod amiabil mai multe plângeri formulate de persoane condamnate pe nedrept în anii ’80-’90.

Din momentul ieșirii din închisoare, bărbatul a lucrat ca asistent juridic la cabinetul avocatului său. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata