Dezechilibrul dintre contribuabilii la sistemul de pensii şi beneficiari datează de peste 14 ani şi nu s-a schimbat nimic, susţine Isărescu

România este prinsă de cel puțin 14 ani în cercul vicios dat de numărul mare de beneficiari ai sistemului de pensii și numărul mai mic de contribuabili la acest sistem, și nu se vede nicio îmbunătățire în acest sens, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul evenimentului „Mugur Isărescu și invitații săi”.

„Avem clar un cerc vicios: cinci milioane de beneficiari la pensii și doar patru milioane și ceva de contribuabili. Nu este nou! Prima data am ridicat această problemă în Parlamentul României în calitate de premier. Sunt 14 ani de atunci și, dacă vă uitați la cifre, nu se vede nicio îmbunătățire.

Nu poți să tragi de acest sistem decât dacă ai un raport de 1 la 1”, a explicat Isărescu.

El a amintit și de ‘cercul vicios al inflației’ din care România a reușit să iasă abia după 20 de ani.

„Cercurile vicioase din prezent sunt minore, dar trebuie să ieșim din ele”, a spus guvernatorul BNR.

Isărescu s-a referit și la ‘cercul vicios’ al evaziunii fiscale, spunând că cea mai mare problemă generată de acest fenomen este că distruge piața. Potrivit guvernatorului, un evazionist de TVA are un avantaj de 24% în fața concurenței, astfel încât „rade tot în jurul lui”.

Șeful BNR a comentat și propunerea de a se reveni la sistemul de impozitare globală, ca o soluție pentru echilibrarea sistemului de contribuții sociale, amintind că la acest sistem s-a renunțat pentru că era greoi pentru că nu existau sisteme electronice.

„Nici după 14 ani nu avem sisteme electronice„, a precizat guvernatorul, spunând că și în prezent contribuabilul vine cu banii și cu teancul de documente în capitala de județ pentru a-și plăti impozitele. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
2 Comentarii
 1. fraieru romanas spune

  sunt categorii de personal pensionati la 35-40 de ani, a caror pensie nu reiese din contributie, ci din calcule de genul” Bula la curve”.
  Aici e buba.
  Pensia trebuie sa fie pensie, ajutorul social ajutor social.
  Cei ce da legi neacoperite economic de realitate,ori platesc ei sumele legiuite prost,ori legile nu sunt legi si trebuiesc anulate.

 2. Ion spune

  De vina sunt cei care se cred destepti si se fac ca ne duc spre prosperitate in mintea lor,ne dau cu o mana si iau cu doua,oho… uite creste economia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata