Dezvăluirea existenţei unui copil nelegitim al prinţului Albert de Monaco de către Paris Match, judecată la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a judecat miercuri, 15 aprilie,  recursul în cazul plângerii contra Franței depuse de revista Paris Match pentru condamnarea sa de către justiția franceză după publicarea, în 2005, a unor informații despre existența unui fiu nelegitim al prințului Albert de Monaco, relatează AFP și EFE. Cei 17 judecători vor pronunța sentința definitivă în lunile următoare.

Publicația Paris Match a fost condamnată în 2005 la plata unor despăgubiri morale de 50.000 de euro către prințul Albert, care îi urmase la tronul principatului Monaco tatălui său, Rainier. Articolul care a făcut obiectul litigiului era un lung interviu luat stewardesei Nicole Coste, în care acesta declara că tatăl fiului său, Alexandre, născut în august 2003, este Albert de Monaco. La o lună după apariția articolului, prințul și-a recunoscut public paternitatea, într-un comunicat.

După ce a fost condamnată în Franța, revista s-a adresat CEDO, care i-a dat dreptate și a condamnat, în iulie 2014, statul francez pentru încălcarea libertății de exprimare a presei. Autoritățile franceze au făcut recurs, iar acesta se judecă miercuri, 15 aprilie, la Strasbourg.

Într-o monarhie, o astfel de informație are caracter ‘politic’, a susținut miercuri, în fața judecătorilor europeni, avocata revistei Paris Match, Marie-Christine de Percin. Când a ajuns la putere, Albert de Monaco s-a prezentat în mod fals ca fiind ‘necăsătorit, fără copii’, potrivit avocatei. ‘Publicul are dreptul să știe care este adevărata sa stare civilă’, a adăugat ea.

Argumentul a fost contrazis de reprezentantul statului francez, Geraud de Bergues, potrivit căruia ‘existența unui fiu natural al prințului nu ține de o dezbatere de interes general, în contextul în care Constituția monegască exclude ca un copil nelegitim să acceadă la tron’. Menționarea a ‘numeroase detalii intime’ despre legătura dintre suveranul din Monaco și mama băiatului său nu a ținut cont de ‘faptul că protejarea vieții private este mai importantă decât libertatea de exprimare’, a mai spus Geraud de Bergues, în cadrul audierii consacrate acestui dosar vechi de zece ani.

AFP comentează că relațiile dintre palatul princiar și Paris Match par a se fi îmbunătățit în ultima vreme, dovadă fiind că prințul Albert și soția sa, Charlene, au pozat zâmbitori pentru coperta revistei, prezentându-și gemenii Gabriella și Jacques, născuți în 10 decembrie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata