Dezvăluiri despre anii tinereţii lui Nelson Mandela

Un film britanic, din care câteva fragmente vor fi prezentate la Cannes, promite dezvăluiri despre tânărul revoluţionar Nelson Mandela, îndeosebi despre anii petrecuţi în Algeria, înaintea arestării celui care avea să devină simbolul luptei anti-apartheid.

„Cred că există cel puţin trei, dacă nu patru dezvăluiri importante” în „Mandela’s Gun” (Pistolul lui Mandela), a spus regizorul filmului, John Irvin, citat de AFP. Extrase din film urmează să fie prezentate potenţialilor cumpărători în timpul festivalului.

Pelicula se concentrează pe o perioadă de şase luni necunoscute din viaţa lui Mandela, înaintea arestării sale din 1962. Mandela a stat 27 de ani în închisoare, fiind ales preşedinte al Africii de Sud în 1994, primul şef de stat de culoare din această ţară. Dintre etapele periplului african al lui Mandela, filmul se opreşte îndeosebi în Algeria.

Conform regizorului, care şi-a creat povestea pe baza relatărilor văduvei fostului preşedinte, Graca Machel, în Algeria, ţară aflată atunci în plin război de independenţă împotriva Franţei, şi-ar fi însuşit Mandela „cele mai importante aspecte ale educaţiei sale politice”. În plin război rece, regizorul arată şi cum Occidentul a încercat să îl împiedice pe luptătorul anti-apartheid, care a murit în 2013, la 95 de ani, să organizeze o rebeliune armată împotriva regimului apartheid sud-african.

John Irvin a mai recurs şi la confidenţele unui fost diplomat care lucra pentru CIA, Donald Rickard. Acesta a povestit cum a sprijinit regimul sud-african, pentru ca acesta să îl poată aresta pe Nelson Mandela, pe care americanii îl considerau ca fiind „complet sub controlul Uniunii Sovietice”. Irvin şi cotidianul britanic The Sunday Times au fost martori ai acestor confesiuni în Statele Unite, puţin înaintea morţii lui Donald Rickard.

Pentru realizarea filmului regizorul a mers şi în Etiopia, unde Mandela a învăţat să mânuiască „arme, mine şi bombe” şi unde a găsit o fostă gardă de corp a sa, care a afirmat că a fost contactat de servicii secrete occidentale pentru „a-l elimina”.

Era deosebit de religios şi când a venit momentul să treacă la acţiune, conştiinţa l-a împiedicat şi nu a putut”, arată John Irvin. „Sper că acest film îi va ajuta pe sud-africani în examenul lor de conştiinţă”, a mai sus regizorul, atrăgând atenţia asupra pericolului de la face din Nelson Mandela o icoană de neatins, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: history.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata