DGAF a blocat active de 26 de milioane de euro pentru recuperarea unor prejudicii aduse bugetului statului

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală /DGAF/ a blocat, prin sechestru şi poprire, active de 117,73 milioane (circa 26 milioane euro) ale unor contribuabili, în vederea asigurării recuperării unor prejudicii aduse bugetului statului, potrivit bilanţului DGAF pe perioada decembrie 2013 – februarie 2014, publicat vineri.

„În ceea ce priveşte asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în sumă de 117.729.520 lei, echivalentul a circa 26 milioane de euro’, se arată într-un comunicat al DGAF remis vineri.

În cursul anului 2013, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a trecut printr-un amplu proces de reformă, în urma căruia a fost înfiinţată Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF). Această structură a ANAF a devenit operaţională la finele anului şi au fost efectuate acţiuni de control pe întreg teritoriul ţării, în scopul prevenirii şi descoperirii evaziunii fiscale, la agenţi economici care realizează comerţ en-gros, en-detail, producţie, alimentaţie publică, în zone comerciale care prezintă risc din punct de vedere fiscal.

În perioada decembrie 2013 – februarie 2014, au fost verificaţi 8.358 de contribuabili, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 144,277 milioane de lei, echivalentul a peste 32 de milioane de euro, reprezentând amenzi contravenţionale şi confiscări de bunuri, sume de bani în numerar şi venituri a căror provenienţă a fost considerată ilicită.

Potrivit DGAF, s-a dispus suspendarea activităţii unui număr de 474 operatori economici, în principal pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale şi pentru nerespectarea normelor de comerţ.

„În paralel, la nivelul structurilor specializate din cadrul DGAF, au fost identificate şi instrumentate fenomene de fraudă fiscală cu implicaţii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului, pe baza analizei de risc şi a informaţiilor furnizate de instituţii specializate. În acest sens, au fost demarate acţiuni de investigare a unor lanţuri tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, urmare cărora au fost cuantificate prejudicii cauzate bugetului statului în valoare totală de 117.938.664 lei, echivalentul a circa 26,2 milioane de euro’, precizează comunicatul DGAF.

Totodată, DGAF a participat la trei acţiuni de amploare iniţiate în cooperare cu organe de urmărire penală, pentru soluţionarea unor cauze aflate în lucru la acestea, în special cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind efectuate controale la peste 300 de contribuabili de către 750 inspectori antifraudă din cadrul tuturor structurilor direcţiei.

DGAF acţionează în scopul destructurării lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, sunt stabilite implicaţiile fiscale ale acestor operaţiuni şi se asigură recuperarea prejudiciilor cauzate. În acest sens, sunt investigate trei cazuri speciale, în a căror soluţionare se cooperează cu DIICOT, prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin cele trei lanţuri tranzacţionale fictive fiind estimat la peste 115 milioane lei, echivalentul a circa 25,5 milioane euro.

DGAF menţionează că, în perioada 1 ianuarie – 26 februarie 2014, s-au înregistrat influenţe pozitive în colectarea veniturilor bugetare, astfel că, în perioada de referinţă, totalul veniturilor bugetare a însumat 26,628 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 9,25% – indice nominal, respectiv cu 2,253 miliarde lei în cifre absolute (aproximativ jumătate de miliard de euro) mai mult decât în perioada similară din anul 2013 ( 24,374 miliarde de lei).

Printre cazurile deosebite investigate în perioada de referinţă, DGAF menţionează instituirea măsurilor asigurătorii pentru recuperarea unui prejudiciu de 41.613.689 lei, cauzat bugetului de stat în anul 2013 de către o firmă controlată de persoane de origine chineză, care comercializează produse electronice şi electrocasnice (televizoare LCD, aparate de aer condiţionat, aspiratoare etc).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata