Diaconu: Ucraina încearcă să diminueze numărul românilor din Cernăuţi prin transformarea lor în carne de tun

Vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, social-democratul Bogdan Diaconu, afirmă că Ucraina face „un joc periculos” recrutând tineri români din regiunea Cernăuți pentru a-i trimite „în prima linie a frontului în locul ucrainenilor”.

Deputatul PSD adaugă că aceasta este soluția pe care autoritățile de la Kiev au găsit-o pentru „exterminarea” etnicilor români din regiune și că România „nu va sta cu mâinile în sân” în fața unei astfel de atitudini prin care „Kievul egalează Rusia în cruzime și dovedește că nu e cu nimic mai bună decât Moscova”.

„Ucraina face un joc periculos încercând să diminueze numărul românilor din regiunea Cernăuți prin transformarea lor în carne de tun în zona de conflict din estul țării. În timp ce tinerii ucraineni sunt retrași din zona fierbinte și li se acordă statut de refugiați, tinerii români au primit ordin de recrutare în masă. (…) România nu va sta cu mâinile în sân în timp ce se pregătește exterminarea etnicilor români sub pretextul războiului și de aceea relația cu Ucraina trebuie să sufere o modificare radicală”, spune social-democratul potrivit unui comunicat de presă remis, luni.

Bogdan Diaconu subliniază faptul că autoritățile de la București trebuie să intervină pe canale diplomatice „protestând față de exterminarea românilor pregătită în laboratoarele Kievului”.

Potrivit acestuia, România trebuie să fie pregătită să protesteze inclusiv la nivel european și internațional dacă Ucraina nu va renunța la „planurile sale murdare”.

„Prin acest comportament, Kievul ne arată că nu merită sprijinit în eforturile sale de a-și conserva integritatea teritorială. România a avut toată bunăvoința față de problemele prin care trece statul ucrainean, în ciuda experiențelor negative anterioare cu acest stat, și și-a oferit sprijinul în acest sens, dar, ca întotdeauna în relațiile cu țările vecine, nu este tratată cu aceeași monedă”, explică Diaconu.

Deputatul PSD mai spune că românii nu au obligația să apere statul ucrainean, un stat „care le-a închis școlile și a făcut tot posibilul să-i asimileze, negându-le drepturile și identitatea, pentru ca acum să descopere că românii sunt totuși buni pentru ceva: pentru a fi uciși într-un război care nu le aparține”.

„Faptul că etnicii români din Ucraina sunt singurii care au primit ordin de încorporare, în timp ce alte minorități sunt protejate, arată că statul ucrainean are și alte scopuri decât cel de a umple frontul: acela de a sparge majoritatea românească din regiunea Cernăuți și a continua astfel mai ușor ulterior opera de asimilare și de negare a identității românești”, conchide Diaconu, potrivit sursei citate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata