Diamante roşii extrem de rare scoase la licitaţie

Câteva diamante roșii, pietre prețioase extrem de rare, sunt expuse în această săptămână în vederea vânzării la licitație la Sydney, alte expoziții similare urmând să aibă loc, până în 8 octombrie, la New York, Hong Kong și Perth, scrie miercuri ‘Le Figaro’ . În lume sunt înregistrate mai puțin de 30 de diamante roșii, iar prețurile la care se vând sunt, în general, de 1-2 milioane de dolari pe carat.

Compania Rio Tinto prezintă pentru licitația anuală din 2014 patru diamante roșii extrase de la una din minele sale din Argyle (nordul Australiei). Grupul minier anglo-australian pune în vânzare în total 55 de diamante, dintre care patru sunt roșii , iar restul roz și purpuriu. Cea mai importantă piesă a licitației este un magnific diamant, Argyle Cardinal, de 1,21 de carate, ce poartă numele unei păsări mici de culoare roșie din America de Nord.

Conform Gemological Institue of America, în lume sunt înregistrate mai puțin de 30 de diamante roșii, a declarat Josephine Johnson, de la compania Rio Tinto. ‘Afacerile cu diamante se fac în special în Australia, Japonia, SUA și în Europa’, a explicat ea pentru AFP. ‘În ultimii trei sau patru ani, India și China s-au afirmat ca piețe emergente’ în domeniul diamantelor, a mai adăugat Josephine Johnson.

Cel mai mare diamant roșu extras de Rio Tinto a fost Argyle Phoenix, de 1,56 carate, achiziționat, în octombrie 2013, de un bijutier din Singapore pentru suma de 2 milioane de dolari.

Din mina Argyle, situată în nordul Australiei, provin peste 90% din diamantele roz cunoscute în lume.

Aproximativ 65 % din producția mondială de diamante este extrasă din minele Cullinan, din Africa de Sud, precizează site-ul www.mining.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata