Die Welt: Viitorul automobilelor germane se află în România

În Evul Mediu, germanii veneau şi se stabileau în Sibiu, iar în zilele noastre oraşul românesc este un centru al companiilor germane furnizoare de automobile, precum Bosch sau Daimler, arată cotidianul Die Welt într-un material extins publicat sâmbătă, despre viitorul companiilor germane producătoare de automobile, care se găseşte acum în România.

 Centrala Daimler din Stuttgart are mari aşteptări de la directorul companiei „Star-Transmission” (furnizoare de componente pentru industria auto) din România, Bernd Krottmayer. Fabrica din Transilvania ar urma să dea un impuls strategiei de creştere a companiei pentru 2020, astfel încât Mercedes-Benz să devină cea mai cumpărată şi profitabilă marcă de maşini. De asta, concernul introduce noi modele, care fac necesare mai multe mecanisme, care să fie montate la Sebeş. Aici, fabrica va fi construită de Daimler până în 2016, pentru 300 de milioane de euro.

„Nu mutăm producţia din Germania, ci preluăm capacităţile suplimentare”, explică Krottmayer.

Pentru el, extinderea este o treabă de zi cu zi din 2010, de când a fost trimis la fabrica centrală din România. Atunci când a venit, aici se aflau 450 de angajaţi, iar astăzi muncesc 1.000 de oameni. Investiţiile ce vor veni anunţă şi viitoare angajări – deşi Krottmayer nu ştie exact câte noi locuri de muncă înseamnă asta. Însă Daimler concurează din ce în ce mai mult cu alţi investitori germani, pentru angajări în Transilvania. Aşa cum saşii au venit aici în secolul 12 ca să administreze regiunea şi să asigure bunăstarea, de zece ani tot vin acum investitorii germani, care creează aici noi locuri de muncă.

Epicentrul acestui boom al construcţiei de automobile este Sibiu. Printre cele aproximativ 800 de firme germane de aici se numără Siemens cu trei fabrici, Continental, Thyssen Krupp, precum şi multe alte firme de mărime medie. În Sibiu locuieşte şi Bernd Krottmayer. „Sibiul nu este un oraş tipic industrial. Şi totuşi, aici s-au stabilit multe companii automobilistice în ultimii ani”, spune el, iar acest lucru nu se explică doar cu salariile mici plătite în România. „Are mai degrabă legătură cu limba germană, vorbită de mulţi aici, şi de infrastructura bună”, explică reprezentantul Daimler.

Cu toate că în Sibiu locuiesc acum, după afluxul de emigranţi de după 1989 numai 1.500 de germani, printre 147.000 de locuitori, urmele lor se văd bine în oraş: există un liceu german şi se predă germana în şcoli, aici se află o universitate româno-germană, un departament german la teatrul de stat, un centru cultural german, un ziar local german, iar din anul 2000, Sibiul are din nou un primar german.

Klaus Iohannis a atras investitori, a uşurat formalităţile, a combătut corupţia şi birocraţia, a construit infrastructura şi a restaurat chiar şi centrul vechi al oraşului. În 2012, localnicii l-au ales din nou primar, cu 77,9% din voturi, şi alţi politicieni i-au luat-o pe urme. Reprezentanţii minorităţii germane – Forumul Democrat al Germanilor din România – au acum nouă primari în regiune, constată Die Welt.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata