DIICOT: 30 de persoane, trimise în judecată pentru o evaziune de 180 milioane euro

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța au trimis în judecată 30 de persoane, cetățeni români, greci și bulgari, care au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat pe teritoriul României în perioada 2007 – 2011, producând un prejudiciu de 680.576.589 de lei (aproximativ 180 de milioane euro) prin activități de evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată și impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit.

Liderii grupării (un cetățean român, unul grec și doi bulgari) au atras și alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracțională 30 de societăți comerciale românești structurate pe două categorii.

O primă categorie era constituită din societăți comerciale administrate de liderii grupului sau de persoane de încredere ale acestora, societăți cu un comportament fiscal și contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist.

O altă categorie era constituită din societăți comerciale de tip „fantomă” înființate de cetățeni bulgari special recrutați de liderii grupării.

Societățile de tip „fantomă” emiteau în favoarea societăților beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantități mari de cereale, operațiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând contravaloarea facturilor.

Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv din conturile firmelor „fantomă” în cele ale unor societăți din Bulgaria iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăților din categoria beneficiar, administrate de liderii grupării.

Procurorii DIICOT au luat măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului și au solicitat, prin rechizitoriu, luarea măsurii arestării preventive față de 23 de inculpați.

Dosarul a fost înaintat la Tribunalul Constanța. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata