DIICOT extinde sechestrul pe averea lui Ioan Niculae

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost chemat miercuri, 6 august, la DIICOT, unde procurorii l-au anunțat că a fost extins sechestrul asigurator asupra altor bunuri ale acestuia, în dosarul Romgaz, în care prejudiciul este de peste 130 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au pus sechestru asigurator asupra unor noi bunuri ale lui Ioan Niculae, reprezentant al SC Interagro SA, și Domnița Niculae (fosta soție), respectiv un imobil situat în localitatea Bușteni; precum și asupra unui teren care îi aparține Nicoletei Toncea (actuala iubită).

De asemenea, procurorii au pus sechestru și pe bunuri ale altor inculpați din acest dosar: 14 imobile din județul Argeș și un imobil din județul Giurgiu, care aparțin lui Stelian Bănățeanu, fost director general adjunct al Direcției de politici industriale din cadrul Ministerului Economiei; un imobil din județul Călărași și unul din județul Ilfov, ce aparțin lui Eugen Georgescu, fost vicepreședinte ANRE; două imobile din Brașov ale lui Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat în cadrul Ministerul Economiei; un imobil din Voluntari, proprietate a Ioanei Arpad, fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei și membru/ președinte al AGA/CA Romgaz; un imobil în Constanța și unul în județul Ilfov, ce aparțin lui Tudor Șerban, fost de secretar de stat pentru energie în Ministerul Economiei.

Ioan Niculae a fost pus sub acuzare în acest dosar alături de alte 40 de persoane, funcționari publici cu funcții de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și reprezentanți ai unei societăți comerciale din municipiul București, pentru săvârșirea infracțiunilor de complot și subminarea economiei naționale. Printre cei acuzați se află și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Acuzațiile au fost schimbate apoi în sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

Ulterior, procurorii DIICOT au extins urmărirea penală în dosarul Romgaz și l-au pus sub acuzare pe Ioan Niculae pentru că a înstrăinat mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurător, ajutat de Domnița Niculae (fosta soție), Adina Elena Niculae (fiică) și Nicoleta Mariana Toncea (actuala iubită).

În sarcina învinuiților se reține că au desfășurat activități infracționale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA și bugetului consolidat al statului și au avut drept consecință punerea în pericol a sistemul energetic național.

Procurorii susțin că persoanele puse sub acuzare au aprobat livrarea de către Romgaz a unor cantități considerabile de gaze naturale către societatea InterAgro, deținută de Ioan Niculae, la prețuri mult diminuate față de cele practicate de Romgaz, cu eludarea reglementărilor legale în materie, precum și menținerea facilităților acordate societății, în condițiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Se mai reține că activitatea infracțională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului național de înmagazinare și creșterea importului de gaze naturale, cu consecința punerii în pericol a Sistemul Energetic Național, ca ramură strategică a economiei naționale și subminării economiei naționale, arată DIICOT. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata