Directori din Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, urmăriţi penal de DNA

Viorica Crișan, fost director general al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), în prezent director arheologie, a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (7 acte materiale).

În același dosar, au fost puși sub acuzare Roxana Bălăuță, director general adjunct în Ministerul Culturii, Constanța Grosu, fost referent în Ministerul Culturii, în prezent consilier cu grad profesional asistent, Mircea Cristian Staicu, fost secretar general în Ministerul Culturii, Emilia Talos, contabil-șef al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

De asemenea, a fost pusă sub acuzare persoana juridică SC Artex Internațional Services SRL București.

Potrivit unui comunicat al DNA remis marți, la data de 25 noiembrie 2009, a fost semnat contractul de cesiune „Amenajare muzeală” între Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, reprezentat prin director general Viorica Crișan și contabil-șef Emilia Talos, pe de o parte, și SC Artex Internațional Services SRL București.

Contractul avea ca obiect „ansamblul de opere de creație intelectuală și artistică intitulat: amenajare muzeală”, în spațiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
S-a stabilit că prețul total al contractului este de 11.000.000 euro (echivalentul a 47.080.000 lei), la care se adaugă TVA 19%, în valoare de 2.090.000 euro (8.945.200 lei).
Contractul a fost încheiat pentru perioada 25 noiembrie 2009 — 31 iulie 2011.

Din probele administrate a rezultat că atribuirea execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Amenajare muzeală” s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achizițiile publice iar efectuarea de plăți/cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiții a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea sau a fost făcută pentru servicii și lucrări neexecutate.

Astfel, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a efectuat plăți, în trei tranșe, în perioada 23 — 29 decembrie 2009, către Artex Internațional Services SRL.
Pentru exercițiul bugetar al anului 2009, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a avut aprobată inițial, în bugetul de venituri și cheltuieli, la articolul bugetar „cheltuieli de capital” suma de 1.000.000 lei.

DNA mai arată că la datele de 16 iulie 2009 și 12 octombrie 2009 Viorica Crișan și Emilia Talos au solicitat abuziv suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al MNIT, neavând la bază o fundamentare legală a valorii investiției solicitate.

Ulterior, Viorica Crișan și Emilia Talos au semnat și Nota de fundamentare identică în conținut cu referatul de necesitate, ambele având un conținut general și fără să furnizeze niciun element cu privire la modul de stabilire al valorii estimate a obiectivului de investiții.

În baza acestor documente, în perioada octombrie — decembrie 2009, funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, și anume, Mircea Cristian Staicu, Roxana Bălăuță și Constanța Grosu, au aprobat cu încălcarea prevederilor legale suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli al MNIT pe anul 2009 cu suma de 7.663.000 lei, în trei tranșe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata