Directorul AGRASC: Cea mai bună gestiune a bunurilor confiscate este vânzarea

Directorul Agenției pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate (AGRASC) din Franța, Charles Duchaine, spune că procurori trebuie să se gândească ”bine” pe ce bunuri pun sechestru, pentru că gestionarea acestora poate deveni o povară pentru buget.

Prezent la dezbaterea „Confiscarea extinsă: Cât recuperăm?” organizată luni de Freedom House, el a susținut că cea mai bună gestiune a bunurilor o reprezintă vânzarea.

„Trebuie avut și un spirit mercantil. Înainte de a cere o confiscare, procurorul trebuie să studieze bine efectul acelei confiscări. Trebuiesc evitate situațiile privind deposedarea de lucruri care vă vor costa”, a arătat Charles Duchaine.

El a prezentat modelul francez al Agenției pe care o conduce, în perspectiva înființării Oficiului Național de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate.

AGRASC este compusă din 26 de persoane, dintre care 42% vin din domeniul judiciar, 42% din domeniul finanțelor, iar 16% sunt polițiști, jandarmi sau vameși.

Duchaine a spus că nu posedă autoturism de serviciu și nici nu are șofer, pentru ca Agenția să aibă o imagine ireproșabilă și să nu poată spune nimeni că profită de pe urma confiscărilor.

La dezbaterea despre implicațiile la nivel european și național ale criminalității financiare și economice, în special pe problema confiscării extinse și a recuperării bunurilor provenite din infracțiuni, au participat reprezentanți ai Agenției pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate din Franța, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției și Curții de Apel București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata