Directorul FMI cere o coordonare mai mare în rândul băncilor centrale din întreaga lume

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a făcut duminică un apel pentru o cooperare mai mare în rândul băncilor centrale din întreaga lume pentru a face față provocărilor ridicate de complexitatea și interconexiunile dintre sistemele financiare, transmite Reuters.

‘Dacă politicile sunt văzute numai dintr-o perspectivă națională, am putea ajunge într-o lume a intervențiilor ad hoc, mai puțin echilibru și potențialul de a exporta instabilitatea financiară’, a declarat Lagarde la o conferință organizată de Banca Central Europeană la Sintra, Portugalia. Criza financiară a arătat că acțiunile coordonate la nivel internațional au ajutat la evitarea răspândirii turbulențelor la economiile din întreaga lume’, a adăugat Lagarde.

De asemenea, directorul FMI a apreciat că băncile centrale din întreaga lume ar trebui să țină cont mai mult de stabilitatea financiară, pe lângă responsabilitatea lor principală de a ține inflația la un nivel scăzut.

‘Trebuie să continuăm să îmbunătățim cadrul prudențial pentru sectorul financiar astfel încât să nu împovărăm prea mult politica monetară. Însă acolo unde politicile macro-prudențiale dau greș, politica monetară va fi nevoită să joace un rol mai mare decât în trecut pentru menținerea stabilității financiare’, a subliniat Christine Lagarde.

În ultimele săptămâni, FMI a făcut un apel către oficialii BCE pentru a lua în considerare măsuri de politică monetară mai agresive pentru a contracara riscul unei inflații mult prea scăzute. Majoritatea băncilor centrale țintesc o rată a inflației de aproximativ 2%. Problemele apar atunci când inflația coboară mult sub acest obiectiv, în acest caz datoriile gospodăriilor devin greu de finanțat iar companiile și chiar guvernele își revizuiesc cheltuielile și investițiile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata