Dispozitivele electronice conectate la Internet risipesc anual energie electrică în valoare de 80 de miliarde de dolari

Cele aproximativ 14 miliarde dispozitive electronice conectate la Internet, existente în prezent la nivel mondial, risipesc anual energie electrică în valoare de circa 80 de miliarde de dolari din cauza unor tehnologii ineficiente, iar problema se va agrava până în 2020, când electricitatea risipită de aceste dispozitive se va ridica la 120 de miliarde de dolari pe an, se arată într-un studiu publicat miercuri de Agenția Internațională a Energiei, transmite AFP.

Potrivit acestui raport, în 2013, dispozitive electronice conectate la Internet, de genul modemuri, imprimante și console de jocuri video, au consumat o cantitate de energie de aproximativ 616 terawați oră, cea mai mare parte în timp ce dispozitivele erau în modul standby. În plus, din cantitatea totală aproximativ 400 de terawați oră a fost risipită din cauza unor tehnologii ineficiente.

‘Problema nu este că aceste dispozitive sunt deseori în modul standby, ci mai degrabă că utilizează mai multe electricitate decât ar trebui pentru a menține conexiunea și a comunica cu rețeaua’, a declarat directorul IEA, Maria Van der Hoeven.

‘Numai prin utilizarea celor mai bune tehnologii existente în prezent, astfel de dispozitive ar putea efectua aceleași sarcini în standby, dar ar consuma o cantitate de energie cu 65% mai mică’, a adăugat Maria Van der Hoeven.

IEA avertizează că cererea de energie este în creștere pe măsură ce conectivitatea la rețea se extinde la dispozitive precum frigidere sau mașini de spălat. Grație utilizării acestor echipamente, numărul dispozitivelor care permit accesul la rețea ar urma să ajungă la 50 de miliarde de unități până în 2020 și la 100 de miliarde în deceniul următor.

În acest sens, îmbunătățirea eficienței energetice a dispozitivelor conectate la rețea ar putea economisi o cantitate de energie de 600 de terawați, adică echivalentul închiderii a 200 de termocentrale standard pe cărbune cu o capacitate de 500 de megawați. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata