Dispozitivul FingerReader, sistem ingenios de lectură pentru nevăzători

Dotat cu o cameră și cu un soft adecvat, dispozitivul FingerReader citește texte pentru persoanele cu deficiențe de vedere și nevăzători. Un sistem de vibrații permite să nu se piardă rândul, relatează maxisciences.com.

Este un sistem ingenios care ar putea fi de mare ajutor pentru nevăzători: dispozitivul le va permite să citească cărți sau orice alt document numai urmărind rândurile cu degetul. Conceput la prestigiosul Massachussetts Institute of Technology (MIT), FingerReader este un aparat care citește cu voce tare, electronic, orice text pe suport de hârtie sau digital.

Fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D, prototipul va ușura considerabil viața nevăzătorilor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în lume există 285 de milioane de persoane care suferă de deficiențe vizuale și 39 de milioane de nevăzători. Nu este întotdeauna ușor pentru aceste persoane să învețe Braille sau să găsească cărți scrise în acest alfabet. De aici, utilitatea inovației.

Potrivit descrierii furnizate de inventatorii lui, FingerReader se pune pe degetul arătător, iar utilizatorul nu trebuie decât să parcurgă rândurile ca să le audă citite de aparat. O cameră vizualizează cuvintele și rândurile și trimite o mică vibrație atunci când ‘cititorul’ pierde rândul. Aparatul acționează la fel la capătul rândului sau la începutul lui. Citirea se face în timp real.

‘Cu FingerReader se poate citi cu vârful degetului. Este mult mai mic și mai ușor de purtat decât orice altă soluție avută la îndemână până în prezent’, spune Pattie Maes de la MIT. Produsul nu are încă un preț, fiind încă în stadiul de prototip, dar realizatorii lui speră să îl dezvolte și să îl comercializeze cât mai curând posibil.

Nu este primul dispozitiv care recurge la un asemenea concept: cercetătorii de la MIT au testat anterior un EyeRing, inel echipat cu o microcameră cu care se fotografiau obiecte și se transmitea oral descrierea acestora. FingerReader apare ca o evoluție a acestui concept ingenios, încheie maxisciences.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata