Distribuitorii de energie pot accesa fonduri europene pentru reţele şi contoare inteligente

Operatorii din sectorul de distribuție al energiei vor avea la dispoziție fonduri europene pentru implementarea rețelelor și a contoarelor inteligente în perioada 2014-2020, a declarat, luni, Viorel Beltechi, director general al Organismului Intermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei, prezent la o conferință pe teme de profil.

‘Am reușit să concepem opt proiecte pilot, pentru fiecare regiune de distribuție a energiei din țară, pentru implementarea contoarelor și rețelelor inteligente’, a precizat Beltechi.

La rândul său, Călin Vilt, consilier în cadrul Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, a precizat că problema finanțării contoarelor inteligente este una care datează de mai mulți ani.

‘De când a apărut ideea de smart grid ne-am confruntat cu probleme de finanțare, în condițiile în care bugetul de stat nu ar putea susține astfel de investiții’, a menționat Vilt, prezent la același eveniment.

Contoarele și rețelele inteligente permit monitorizarea computerizată, în timp real, a consumului și a problemelor care apar în sistem.

De asemenea, oficialul Ministerului Economiei a mai spus că, în perioada 2014-2020, fondurile europene pentru energie vor fi incluse în Programul Operațional Infrastructura Mare.

Pot accesa fonduri europene producătorii de energie regenerabilă, dar și operatorii de transport al energiei și gazelor, respectiv Transelectrica și Transgaz.

‘Se vor putea aloca bani inclusiv pentru sistemele de distribuție, adică transformatoare și linii de tensiune’, a adăugat Beltechi.

El a menționat că vor fi eligibile pentru a obține fonduri europene în perioada 2014-2020 pentru regenerabile doar proiectele de producere a energiei din biomasă, microhidrocentrale și energie geotermală.

Beltechi a susținut această idee și în urmă cu o lună.

Proiectele de producere a energiei din surse eoliene și solare nu vor mai primi finanțare europeană în exercițiul bugetar 2014 — 2020, întrucât România și-a atins ținta privind aceste resurse, a declarat Beltechi, la mijlocul lunii mai.

„În perioada 2014 — 2020, nu vor mai fi finanțate proiectele bazate pe soare și vânt, întrucât România și-a atins ținta pentru aceste resurse. Ne propunem să continuăm promovarea doar a acelor resurse care duc la echilibrarea și la îmbunătățirea sistemului energetic național, iar acestea sunt biomasa, biogazul și microhidrocentralele’, a precizat Beltechi.

Potrivit acestuia, proiectele eoliene și cele solare sunt concentrate în anumite părți ale țării, ceea ce creează mari dezechilibre în sistem, în timp ce proiectele pe biomasă și hidro sunt amplasate în toate regiunile și pot produce energie în bandă, adică încontinuu la aceeași putere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata