Distribuitorii şi-au menţinut afacerile prin sacrificarea profitabilităţii

26

–   Majoritatea firmelor din sectorul distribuţiei întâmpină mari probleme de lichiditate

–    Doar distribuitorii de produse agricole au înregistrat o creştere a ratei profitului net

–    22% din eşantionul de firme de distribuţie analizat au ieşit din funcţiune pe parcursul anului 2013

Un studiu COFACE realizat pe un eşantion de 27.000 de firme care activează în sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţiei de produse alimentare, băuturi, tutun, produse agricole, plante, animale, precum şi în cel al comerţului cu ridicata nespecializat, a evidenţiat că acestea şi-au dezvoltat afacerile prin sacrificarea profitabilităţii şi a echilibrului financiar.

Situatiile financiare publicate de Ministerul Finantelor arata ca firmele din cadrul acestor segmente au generat in 2012 o cifra de afaceri totala de 100 miliarde lei si 120.784 de locuri de munca, detinand astfel o pondere de 9,4% din cifra de afaceri si 3% din efectivul de salariati al tuturor firmelor considerate active la nivelul intregii economii.

 

Doar 10% din firmele cu pierderi îşi pot acoperi datoriile curente

Corelarea evolutiei cifrei de afaceri si a profiturilor nete cu gradul de lichiditate si fluxul de numerar al companiilor de distributie si intermedieri in vanzarea produselor alimentare, agricole si diverse, arata ca dezvoltarea comerciala a acestora din perioada 2011 – 2012 nu a fost una calitativa din punctul de vedere al veniturilor, acestea prezentand volatilitate si un grad redus de persistenta monetara.

 8 din 10 companii de distributie care au inregistrat profit in anul 2012 au, in acelasi timp, un flux de numerar negativ sau insuficient, comparativ cu valoarea datoriilor pe termen scurt, prioritizand rezultatul comercial in dauna celui prudential. In schimb, doar 10% din totalul companiilor celor trei domenii ale comertului cu ridicata, care au pierderi, au prezentat o lichiditate suficienta pentru acoperirea datoriilor curente.

Se poate astfel aprecia ca pentru companiile din domeniile analizate, o pierdere operationala este echivalenta, in proportie de 90%, cu aparitia unor probleme de lichiditate, in timp ce raportarea unor profituri nu ar trebui sa fie suficienta pentru garantarea unor credite comerciale sau expuneri de risc, deoarece in proportie de 80% aceste profituri nu sunt monetare.

Concluzii similare se obtin si prin corelatia dintre dinamica volumului de vanzari si indicatorii de lichiditate efectiva, in sensul ca 80% din totalul firmelor de distributie analizate care au raportat o cifra de afaceri in crestere intampina in realitate probleme de lichiditate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata