DNA a dispus începerea şi extinderea urmăririi penale în dosarul de corupţie cu fonduri de la APIA

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus începerea și extinderea urmăririi penale în dosarul de corupție cu fonduri de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„În cauză s-a dispus începerea și apoi extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor: acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înșelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani, folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”, relevă un comunicat al DNA.

Potrivit sursei citate, pentru obținerea ilegală de subvenții în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înființat exploatații fictive de creștere a animalelor pe numele a diverși fermieri, le-au înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor și în Baza Națională de Date a ANSVSA în vederea obținerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic (PNDC).

Citeste si:  Gheorghe Ştefan, la DNA: Eu mă consider nevinovat şi sunt liniştit

Pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate au fost modificate de respectivii doctori veterinari în baza națională de date a ANSVSA — SNIIA data înființării exploatațiilor sau a mișcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploatații virtuale.

Astfel, au fost solicitate/acordate în 2013 subvenții cu încălcarea legii și s-au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităților Europene într-un număr de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatații agricole, asociații zootehnice și întreprinderi familiale cu acest domeniu de activitate), precum și unor parohii și mănăstiri din județul Suceava ce nu desfășurau activități agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 213 dosare de subvenții pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava).

În aceste condiții, angajații APIA Suceava au acceptat ca cererile de acordare a subvenției să fie depuse și semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie atașate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligațiilor legale ce le revin pentru a constata că titularii acestor exploatații nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor și neacordarea subvențiilor solicitate.

Citeste si:  Şase oficiali FIFA arestaţi la Zurich pentru corupţie

Activitatea infracțională a acestor medici veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava prin neluarea măsurilor de verificare și control cu privire la numeroasele sesizări formulate și depuse pe parcursul anului 2013 la această instituție.

Au fost depuse 239 cereri de subvenții în domeniul zootehnic. Pentru o parte din aceste dosare aprobarea cererilor a fost stopată ca urmare a verificărilor inițiate și solicitate de DNA ST Suceava și nu ca urmare a constatărilor proprii a angajaților APIA CJ Suceava.

Totodată, aceiași funcționari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafață de teren, pentru cunoștințe sau persoane cu funcții politice, fiind aprobate cereri pentru entitățile economice administrate și reprezentate de aceștia din urmă. Astfel, pe baza unor documente conținând date nereale reprezentanții acestor asociații au solicitat și au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităților Europene și de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010—2013, mai relevă sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner