DNA cere încuviinţarea arestării preventive pentru deputaţii Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general al României cererea în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru încuviințarea arestării preventive a deputaților Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc.

„În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituția României și ale art. 195 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupție, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputaților: Adam Ioan, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență; Hrebenciuc Viorel, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”, se arată într-un comunicat al DNA remis vineri.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, deputatul Ioan Adam le-a solicitat judecătorilor Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță să admită o cale extraordinară de atac, pronunțând o hotărâre judecătorească (decizia nr. 231/ R/ 17.04.2012 a Tribunalului Covasna) în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (nașul de cununie al deputatului), în contradicție evidentă cu principiile de drept, cu starea de fapt reală și cu practica anterioară a acelorași judecători și a tuturor celorlalte instanțe care soluționaseră cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier și 50 de ha de teren agricol pe raza județului Bacău, creând un prejudiciu în sarcina RNP Romsilva de 303.888.615 euro.

Procurorii arată că soluția a fost dispusă în condițiile în care moștenitorul nu se încadra în gradul de rudenie prevăzut de lege față de proprietarul deposedat și nu depusese cerere la Comisia locală de fond funciar pentru întreaga suprafață.

De asemenea, pe parcursul judecății își modificase cererea și solicita numai restituirea dreptului asupra a 23.000 de hectare iar pe o parte din terenurile revendicate fusese deja reconstituit dreptul de proprietate față de câteva sute de proprietari.

Judecătorii au admis, în faza recursului, revizuirea unei hotărâri anterioare irevocabile prin care fusese respinsă cerea reclamantului, invocând apariția unor înscrisuri noi pe care reclamantul a omis să le solicite cu prilejul primei judecăți, deși acestea nu aveau valoare determinantă raportat la obiectul cauzei.

„Imediat după ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/ R/ 2012 a Tribunalului Covasna, Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată”, mai arată DNA.

Totodată, pentru a reuși punerea în aplicare a deciziei, Ioan Adam împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza le-a promis lui Daniel-Constantin Călugăr, Ioan-Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu și Viorel Hrebenciuc bani sau alte foloase iar aceștia din urmă au promis că vor determina funcționarii publici cu atribuții în acest sens (din cadrul Comisiei Județene de Fond Funciar Bacău, Direcției Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.

În acest scop, în luna aprilie 2013, la inițiativa lui Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare a întregii suprafețe de teren forestier (43.277 ha) cu Dan Costin Bengescu, precum și un contract de mandat, prin care cumpărătorul se angaja să facă toate demersurile necesare în vederea punerii în posesie și obținerii titlului de proprietate.

Prețul tranzacției a fost de 2.500 euro/ hectar, de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piață, întrucât contractul masca în cuprinsul său și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata