DNA: Directorul APIA, Gheorghe Dorel Benu, reţinut

Procurorii DNA Suceava au dispus reținerea lui Gheorghe Dorel Benu, director general în cadrul APIA București, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de foloase necuvenite, în forma continuată și favorizarea făptuitorului.

În același dosar au mai fost reținuți Delia Moldoveanu, director executiv adjunct APIA Centrul Județean Suceava, pentru acordarea de subvenții cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinației subvenției, în forma continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în forma continuată, dare de mita și omisiunea sesizării, și Neculai Toma, medic veterinar în cadrul Circumscripției Sanitar Veterinare Horodnic și reprezentantul Asociației Crescătorilor de Animale Horodnic, pentru înșelăciune, în formă continuată, și tentativă la această infracțiune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, și instigare la fals în declarații, în formă continuată.

Cei trei vor fi prezentați Curții de Apel Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior a fost reținut și Ioan Piticari, reprezentant al Asociației Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului și consilier județean.

La nivelul APIA Suceava, funcționari cu atribuții de verificare și aprobarea a dosarelor de subvenție au admis la plată cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafață sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii și mănăstiri, ce nu îndeplineau condițiile de eligibilitate.

„Astfel au fost solicitate/acordate subvenții, în perioada 2010 — 2013, cu încălcarea legii și nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităților Europene și de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatații agricole, asociații zootehnice și I.F. cu acest domeniu), precum și în cazul unor parohii și mănăstiri din județul Suceava, ce nu desfășurau activități agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de peste 1,7 milioane lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenții în valoare de aproximativ 2,4 milioane lei pentru parohii și mănăstiri din județul Suceava)”, se arată într-un comunicat al DNA postat pe site-ul instituției.

Procurorii susțin că la constituirea grupării ce activează în cadrul APIA CJ Suceava a contribuit directorul executiv adjunct Delia Moldoveanu, care a atras și alte persoane din afara instituției, determinându-l astfel pe directorul general APIA Dorel Benu să mențină în condiții ilegale un contract de asistență juridică încheiat de Centrului Județean APIA Suceava cu un avocat. El a avut în vedere relațiile foarte apropiate/de prietenie dintre avocat și Delia Moldoveanu.

„În acest context Benu l-a determinat pe directorul executiv al APIA Suceava să semneze în condiții ilegale contracte de asistență juridică și de prestări serviciu, nefiind respectată legislația în domeniu, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 55.000 lei. Rolul esențial al directorului Moldoveanu era de a proteja activitatea infracțională a consilierilor și șefilor de serviciu din APIA Suceava, prin influența și relația apropiată pe care o avea în primul rând cu directorul general al APIA Central București și cu factori de decizie și control din cadrul direcțiilor agenției (DACIS, IACS, etc ). Analiza acțiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Județean Suceava al APIA în baza relațiilor importante pe care le are și cultivă la nivelul APIA București și în mediile de influență ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)”, arată sursa citată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata