DNA: Dorin Cocoş a încercat să ascundă mita prin chitanţe antedatate şi un împrumut fictiv

Omul de afaceri Dorin Cocoș a încercat să ascundă o parte din banii primiți în dosarul Microsoft prin încheierea unui contract fictiv de împrumut și semnarea unor chitanțe antedatate, se arată în referatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit DNA, în primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Dorin Cocoș, primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, fostul ministru Gabriel Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licențelor Microsoft.

Pentru ca asocierea de firme având ca lider D-CON.NET AG să câștige licitația, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană suma de 9 milioane euro, precum și bani pentru ceilalți doi oficiali, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro.

În luna decembrie 2011, Dorin Cocoș a mai primit de la aceeași persoană suma de 500.000 de euro.

Ulterior, în septembrie 2014, când au apărut în presă primele informații despre demararea anchetei în dosarul Microsoft, Dorin Cocoș i-a solicitat persoanei de la care primise banii să semneze 21 de chitanțe prin care să ateste în mod nereal că i-a fost restituită suma de 210.000 euro.

Anchetatorii au descoperit că acele chitanțele erau antedatate și atestau în mod nereal faptul că persoana ar fi primit de la Dorin Cocoș, la anumite intervale de timp, mai multe sume de bani.

„Examinând chitanțele se poate observa că acestea sunt semnate de Cocoș Dorin cu pixuri având pastă diferită. Faptul că chitanțele erau antedatate și erau semnate cu instrumente scripturale de culoare diferită, coroborat cu împrejurările în care Cocoș Dorin i-a solicitat lui (…) semnarea chitanțelor conduc în mod cert la concluzia că cele 5 pixuri ridicate la percheziție fuseseră puse la dispoziție de Cocoș Dorin pentru ca semnarea chitanțelor de către acesta să se efectueze de asemenea cu instrumente de culoare diferită. Modalitatea de întocmire și semnare a chitanțelor denotă caracterul fraudulos al acestora, intenția lui Cocoș Dorin fiind aceea de a asigura o aparență de legalitate sumelor de bani pretinse și primite pentru traficul de influență exercitat”, susțin procurorii.

Contractul de împrumut semnat de Dorin Cocoș, datat 3 noiembrie 2011, are ca obiect acordarea unui împrumut de 500.000 euro pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului prin act adițional, cu precizarea că sumele nu sunt purtătoare de dobândă.

Potrivit DNA, condițiile contractuale vin de asemenea în susținerea tezei privind fictivitatea acestui împrumut.

În referatul trimis în instanță, procurorii au adus ca probe declarații ale unor martori-denunțători, precum și interceptarea unor convorbiri purtate între inculpați. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Și săraca d-na Udrea habar nu avea de „invartelile” pe care le făcea soțul dânse, bani să fie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata