DNA: Fostul şef SPP Dumitru Iliescu, urmărit penal

Generalul (r) Dumitru Iliescu, fost șef SPP, este urmărit penal de procurorii DNA pentru cumpărare de influență și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea în dosarul în care sunt anchetați parlamentarii Viorel Hrebenciuc și Dan Șova.

El a aflat acuzațiile miercuri noaptea, fiind adus cu mandat la DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi , Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele Camerei Deputaților, ar fi întreprins demersuri pentru a obține informații cu privire la anchetele penale derulate la nivelul DNA față de persoana sa, promițând în schimb că va determina diverși funcționari publici, asupra cărora are influență sau lasă să se creadă că are influență, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu în așa fel încât să obțină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informații diverse foloase necuvenite.

„Astfel, anterior datei de 13 august, Viorel Hrebenciuc i-ar fi solicitat lui Dumitru Iliescu, fost șef SPP, să obțină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicațiilor efectuate de el, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum și instituția care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv DNA sau SRI. Ulterior, Iliescu i-ar fi precizat lui Hrebenciuc Viorel că are posibilitatea reală de a obține aceste informații prin intermediul unui angajat care activează în DNA”, se spune în comunicat.

Sursa citată susține că fostul șef SPP i-ar fi spus lui Hrebenciuc că i-a cerut angajatului să obțină astfel de informații, care i-a comunicat că deputatul a fost și este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea DNA.

„Dumitru Iliescu l-ar mai fi asigurat că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obțină în continuare informații cu privire la evoluția dosarelor în care acesta este cercetat, dar și alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicității. În contrapondere cu serviciile acordate, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, sens în care acesta i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcționari publici să o angajeze într-o instituție publică”, au reținut procurorii.

Tot în schimbul informațiilor, parlamentarul i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care și un funcționar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influență), pentru a le determina să mențină în funcție o anumită persoană, funcționar în cadrul Fondului Național de Garantare.

În același context, Viorel Hrebenciuc i-a promis fostului șef SPP că va interveni pe lângă un funcționar în cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze drepturile asupra unei societăți comerciale.

„Cu ocazia întâlnirii din 13 august, Iliescu i-a solicitat lui Hrebenciuc să intervină pe lângă funcționari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din funcția pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către acesta”, se mai spune în document. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata