DNA: Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui

Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei președintelui României, Traian Băsescu, lăsând impresia că are influență pe lângă judecători pentru a obține o pedeapsă mai mică sau eliberarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, se arată în referatul DNA.

„Ambii inculpați (Mircea Băsescu și Marian Căpățână — n.r.) s-au folosit de calitatea de membru al familiei președintelui României pe care o deține inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmațiilor referitoare la influența sau pretinsa influență pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraților și, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obținerea unor hotărâri favorabile.

Inculpatul Băsescu Mircea, deși cunoaște obligațiile fratelui său și îi comunică denunțătorului într-una din discuțiile înregistrate că ‘el nu poate’, nu descurajează comentariile referitoare la persoana președintelui, ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparența că ar avea influență asupra magistraților”, susțin procurorii.

Tot în referat se arată că Marian Căpățână a primit 250.000 euro, reprezentând prima tranșă din cei 600.000 euro ceruți familiei lui Bercea Mondial, într-un apartament din Constanța, bancnotele fiind verificate și numărate cu ajutorul unui aparat. Banii au ajuns apoi la Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu a fost reținut joi seară de procurorii anticorupție, alături de Marian Căpățână, fiind acuzat de trafic de influență.

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl său (Sandu Anghel), precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Marian Căpățână suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de Bercea Mondial și a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a remis și suma de 350.000 de euro lui Marian Căpățână.

Intervalul în care Florin Anghel i-a remis sume de bani lui Marian Căpățână este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de Bercea Mondial) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru Bercea Mondial, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata