DNA: Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, trimis în judecată

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave privind trecerea ilegală a unei teren din domeniul public al statului în cel privat.

În același dosar, au fost deferiți justiției Viorica Stana, director la data faptelor al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău, și Trandafir Nicolae, director la data faptelor al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că inculpații, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și prin încălcarea dispozițiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafețe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău, teren ce se afla în administrarea Stațiunii și destinat exclusiv activității de cercetare și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operațiuni.

„În realizarea obiectivului infracțional, inculpatul Boșcodeală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, în calitate de președinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Județului Buzău — Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor — restituirea a 33 ha. teren care au aparținut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii se menționa că suprafața respectivă este în administrarea unei societăți comerciale, SC Seribuz SA. În baza documentelor transmise (referat și tabel privind situația tarlalelor și parcelelor aferente suprafeței), prefectul a emis ordinul 146/24.07.2001”, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni .

Sursa citată precizează că, deși Ordinul Prefectului se referea la suprafața de 33 ha, aparținând fostului izlaz, administrată de firmă, Primăria Buzău — prin Constantin Boșcodeală — a preluat, în 19 noiembrie 2001, cu avizul inculpatei Stana și al Elenei Ștefan — reprezentant ADS (decedată) o suprafață de aceeași mărime, însă nu de la SC Seribuz SA, ci de la Stațiunea de Cercetare, reprezentată de inculpatul Nicolae, pe un alt amplasament.

Suprafața preluată aparținea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare, cu potențial economic mai mare, datorită poziționării.

„Prin punerea în aplicare a Ordinului s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Buzău — reprezentată de inculpatul Boșcodeală a obținut o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor orașului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (așa cum s-a și întâmplat în realitate) și nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau — de fapt — terenurile Sc Seribuz ce ar fi trebuit predate și care prezentau un potențial economic scăzut”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, faptele inculpaților au avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de peste 12,7 milioane lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 ha. preluat nelegal, aflat în domeniul public al statului și exceptat de lege de la reîntregirea izlazului comunal, precum și prejudicierea Stațiunii de Cercetare, prin lipsa de folosință a suprafeței respective, cuantificată de reprezentanții săi legali la valoarea de peste 11,5 milioane lei.

Statul român, prin Agenția Domeniilor Statului București și Stațiunea de Cercetare Buzău, s-au constituit păți civile în cauză.
„Având în vedere cuantumul prejudiciului cauzat și că până în prezent acesta nu a fost recuperat, în scopul evitării ascunderii, înstrăinării, distrugerii sau sustragerii de la urmărire a bunurilor ce pot face obiectul reparării pagubei produsă prin infracțiune, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților, până la concurența sumelor de peste 12,7 milioane lei reprezentând prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001) și de peste 11,5 milioane lei, cauzat Stațiunii de Cercetare Buzău”, se mai spune în comunicat.

Astfel, în cazul lui Constantin Boșcodeală anchetatorii au instituit sechestru asupra unei case și două apartamente situate în municipiul Buzău, mai multe terenuri arabile situate în județ totalizând suprafețe de aproape 260.000 mp. al cărora este coproprietar, imobil situat în orașul Năvodari, zona Mamaia, format din teren intravilan de 194 mp. și casă de vacanță formată din 3 camere și dependințe cu suprafața construită de 81 mp, teren pădure de 2930 mp., teren pășune de 670 mp., autoturism BMW 525 I, și remorcă transport ambarcațiuni marca Umbra Rimorchi Urim 5B/M, la Viorica Stana — teren arabil cu suprafețe de peste 77.000 mp în intravilanul municipiului Buzău și autoturism marca Renault Megane și la Nicolae Trandafir — apartament situat în municipiul Buzău și autoturism marca Renault Clio.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmbovița.

Constantin Boșcodeală a mai fost trimis în judecată de DNA Ploiești în iulie 2013. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata