DNA: Război cu influenţe politice la conducerea ASF; vicepreşedintele Daniel Tudor, schimbat în urma unei OUG

Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declanşat un „război făţiş” împotriva vicepreşedintelui ASF, Daniel Tudor, acesta din urmă demisionând din funcţie în anul 2013, ca urmare a adoptării cu influenţă politică a unei ordonanţe de urgenţă.

Această concluzie reiese din referatul prin care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Marian Mîrzac şi Ilie Carabulea.

Poziţia lui Marian Mîrzac în acest „război” era susţinută şi de Laura Chiţoiu, soţia actualului ministru al Finanţelor, aceasta ocupând funcţia de director al Direcţiei Autorizări din cadrul ASF.

În referat, se arată că Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenţă şi chiar ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, situaţie în care el ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Ilie Carabulea.

Procurorii notează că Mîrzac şi-a folosit influenţa politică pentru a promova o ordonanţă de urgenţă în Guvern, care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilităţi, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al ASF.

„Sub acest aspect, Marian Mîrzac şi-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un război făţiş învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit şi a susţinut prin prisma relaţiilor de partid şi personale pe care le avea iniţierea şi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care, sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să îşi prezinte demisia”, susţin procurorii.

De altfel, în octombrie 2013, Daniel Tudor a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al ASF, pentru a nu fi declarat incompatibil, deoarece soţia sa era senator PNL.

DNA susţine că Marian Mîrzac şi-a folosit influenţa politică pentru a retrage de la Senat un proiect de lege cu privire la ASF, pentru ca actul normativ să fie adoptat ca ordonanţă de urgenţă.

„Astfel, cercetările au evidenţiat că, deşi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea comisiilor şi introdus pe lista suplimentară în dimineaţa zilei următoare a ordinii de zi a şedinţei de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanţă de urgenţă”, mai spus procurorii.

Anchetatorii mai susţin că Laura Chiţoiu ştia de demersurile lui Marian Mîrzac, dovadă fiind o convorbire telefonică purtată de cei doi în data de 15 octombrie 2013.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata