DNA: Romeo Stavarache, fostul primar al Bacăului, trimis în judecată în stare de arest preventiv

Romeo Stavarache, fostul primar al municipiului Bacău, a fost trimis în judecată vineri, în stare de arest preventiv, pentru cinci infracțiuni de luare de mită, informează un comunicat al DNA .

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Bacău i-au mai trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Liviu Goian, acuzat de trei infracțiuni de complicitate la luare de mită, Liviu Vasile Cenușă, în sarcina căruia s-au reținut în concurs două infracțiuni de complicitate la luare de mită și în stare de libertate pe Costel Cășuneanu, acuzat de dare de mită și pe Constantin Apostol, în sarcina căruia s-au reținut în concurs două infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Conform rechizitoriului, în perioada 2008 — 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.

„Astfel, la începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 — octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, suma totală de 810.670 lei”, se mai arată în comunicat.

În ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

„În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 — septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei”, arată DNA.

Potrivit anchetatorilor, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.

În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

„În perioada martie-aprilie 2009, împreună cu Constantin Apostol, i-a solicitat lui Costel Cășuneanu suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24 aprilie 2009. Toate sumele de bani au fost primite de către inculpatul Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de inculpații Liviu Goian, Vasile Cenușă și Constantin Apostol”, se mai arată în comunicat.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe un teren compus din trei lotur și patru corpuri de clădire, până la concurența sumei de 2.390.459 lei, aflate în proprietatea lui Romeo Stavarache.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul MAI.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata