DNA: Stelian Fuia a înstrăinat fraudulos terenuri de la Staţiunea de Cercetare Fundulea, în valoare de 1,6 milioane lei

Procurorii DNA îl acuză pe fostul ministru Stelian Fuia că a înstrăinat fraudulos, pe vremea când era director la Stațiunea de Cercetare Fundulea, terenuri în valoare de 1,6 milioane lei.

Stelian Fuia s-a prezentat miercuri la DNA, unde procurorii l-au anunțat că împotriva lui s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În același dosar, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală față de două rude apropiate ale lui Fuia, respectiv Alexandrina State (soră) și Daniel State (cumnat), precum și față de Alin Dragoș Paraschivoiu și Constantin Oprișan (executor judecătoresc), toți fiind acuzați de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, Stelian Fuia, în calitate de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea (funcție pe care a deținut-o în perioada 1 martie 2005 — 15 decembrie 2008), cu știință, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitație organizată de Constantin Oprișan, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 lei, și la îndestularea în acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL, cu suma totală de 174.631 lei, societate la care Alexandrina State, sora lui Stelian Fuia, era asociată.

De asemenea, Stelian Fuia, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva stațiunii de cercetare pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a sentinței civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Procurorii susțin că fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele.

După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către Procera Agrochemicals România SRL.

Avantajele patrimoniale obținute astfel de Procera Agrochemicals România SRL s-au reflectat în mod direct în patrimoniul soților Alexandrina și Daniel State, asociați la firma în cauză, care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului.

„Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activitățile menționate a participat, în calitate de complice, și inculpatul Paraschivoiu Dragoș Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitație, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005, suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoș Alin în contul executorului judecătoresc Oprișan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori. Prin activitățile desfășurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprișan Constantin a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deși cunoștea situația juridică reală a acestora și faptul că prin vânzare se obțineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât și pentru creditorii Stațiunii Fundulea”, mai susține DNA.

Din concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză a rezultat că valoarea de piață actualizată, estimată pentru imobilele înstrăinate fraudulos, este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata