DNA: Uioreanu a instituit regula „întoarcerii” către sine a unui comision din suma finanţată de la buget

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a instituit, pentru acordarea de contracte sau finanțări ale contractelor în curs, regula „întoarcerii” către sine a unui comision de 10-15% din suma finanțată de la bugetul județului, se arată în referatul DNA.

Conform documentului, Uioreanu și-a construit în jurul său un grup de interese în care a cooptat oameni de afaceri importanți, reprezentanți ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau consilieri județeni, pentru a direcționa resursele bugetare astfel încât fiecare din cei cooptați să aibă parte de profituri ilicite.

„Pentru acordarea de contracte sau finanțări ale contractelor în curs, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a instituit regula ‘întoarcerii’ către sine a unui comision de 10-15% din suma finanțată de la bugetul județului. De-a lungul mandatului său, acesta și-a perfecționat sistemul de alocare a banilor, condiționând anterior aprobării bugetului anual, finanțarea proiectelor/contractelor doar în situația în care beneficiarii (indiferent dacă aceștia erau edili din comunele județului sau reprezentanți ai unor societăți comerciale) acceptau întoarcerea comisionului de 10-15%, practic mita ce urma a fi încasată de edilul județului, plata ce urma a fi realizată la momentul alocării bugetare”, se arată în referatul DNA.

Potrivit acestuia, în declarația de avere postată pe site-ul Consiliului Județean Cluj, Uioreanu a menționat pentru anul 2012 venituri medii lunare în sumă de 6.213 lei, iar probațiunea realizată de DNA a stabilit că, în realitate, președintele CJ Cluj realizează cheltuieli de peste 20.000 de lei lunar, resursele financiare ascunse constituind în realitate foloasele faptelor de corupție în care este implicat.

Referatul DNA mai arată că investigațiile penale au vizat modul în care președintele Consiliului Județean Cluj, după preluarea funcției elective în iunie 2012, și-a construit în jurul său un grup de interese în care a cooptat oameni de afaceri importanți, reprezentanți ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau chiar consilieri județeni, pentru ca, în urmărirea intereselor de grup, exclusiv financiare, să direcționeze resursele bugetare de o maniera în care fiecare din cei cooptați în grupul constituit în jurul președintelui CJ Cluj să aibă parte de profituri ilicite, prin mecanisme de canalizare a finanțărilor bugetare către societățile comerciale private, prin eludarea legii, a principiilor transparenței și concurenței loiale, „scopul unic fiind acela de a obține foloase materiale necuvenite”.

„Practic, odată ce a ajuns la conducerea instituției publice, Uioreanu Horea Dorin a înțeles că orice alocare bugetară din partea CJ Cluj se poate constitui într-o sursă de venit ilicit, sens în care a profitat în interes personal fără nicio rezervă”, se mai arată în referatul DNA.

Horea Uioreanu a primit mandat de arest preventiv de 30 de zile pentru corupție, în urma unei hotărâri pronunțate joi de Curtea de Apel Cluj. De asemenea, au fost arestați preventiv pentru aceeași durată și oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean, cercetați în același dosar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata