DNA: Vicepreşedintele ANRE şi un director Enel, reţinuţi pentru mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus joi, 5 iunie, reținerea vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, pentru luare de mită și a unui director Enel, Florin Gugu, pentru dare de mită.

În același dosar, a fost reținut și Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International, pentru complicitate la luare de mită.

Cei trei inculpați urmează a fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„În 2013, suspectul Dumbrăveanu, vicepreședinte ANRE și membru al Comitetului de reglementare, a pretins și a obținut, de la suspectul Gugu, în baza unei înțelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru. Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuție lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 și 3 octombrie 2013 a unor intervenții, în virtutea funcției, pentru avantajarea intereselor Enel, și anume: micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la—6% la—1,3%, majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50% și informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control”, se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa citată precizează că, în prima jumătate a anului 2013, Claudiu Dumbrăveanu i-a pus în vedere lui Florin Gugu că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuție Muntenia este pasibilă de sancțiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Procurorii susțin că Dumbrăveanu a condiționat, cu această ocazie, micșorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru Enel de 2,5 milioane euro) de atragerea SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către Enel, a unor contracte de lucrări sau de achiziție echipamente cu această firmă.

În mai 2013, Enel inițiase procedurile interne pentru stabilirea cerințelor de participare a ofertanților la atribuirea contractului ‘Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale ENEL’, printre ofertanți regăsindu-se Electroalfa International SRL, conform declarației privind participanții din 5 august 2013.

„În acest context, Florin Gugu a promis că va ține cont de solicitarea lui Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanții ElectroAlfa International, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deși aceștia practicau prețuri peste cele ale pieței în domeniu. Din probele administrate a reieșit că Dumbrăveanu a contribuit în mod esențial la reducerea sancțiunii de la 6% la 1,3%, precum și a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013”, se spune în comunicat.

DNA menționează că aceste aspecte au fost stabilite în cadrul ședinței din 21 iunie 2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu avea calitatea de membru, cu drept de vot.

Ulterior, el a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalități, în baza înțelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational.

„Astfel, spre exemplu, la 2 octombrie 2013, Claudiu Dumbrăveanu l-a contactat pe Florin Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficiență în beneficiul Enel de la 25% la 50% de joasă tensiune. La 3 octombrie 2013, Dumbrăveanu a informat pe Florin Gugu, prin intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la Enel face parte din programul anual, precum și că nu are nicio reclamație la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de acesta cu privire la scopul controlului”, susțin procurorii.

Potrivit înțelegerii, între Enel Distribuție Dobrogea și Asociația compusă din Electroalfa International și alte două firme au fost încheiate la 8 noiembrie 2013 Acordurile Cadru de Execuție a două lucrări, iar la 10 ianuarie 2014 două contracte subsecvente pentru execuția de lucrări.

Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din județul Călărași, fiind în valoare de aproximativ 278.000 lei, lucrarea fiind subcontractată în proporție de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din obiectul contractului rezulta că a fost subcontractată integral.

Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalații electrice din municipiul Călărași, fiind în valoare de aproximativ 130.000 lei, fiind subcontractată în proporție de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezultă că a fost integral.

„Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunțul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru ‘Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale Enel’, printre firmele câștigătoare regăsindu-se și SC Electro-Alfa International SRL, asociat la această firmă fiind inculpatul Ciubotaru, persoană aflată în relații de prietenie cu vicepreședintele ANRE”, au mai reținut anchetatorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata