DNA: Viorel Hrebenciuc, acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii de bani sau bunuri

Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele deputatului Viorel Hrebenciuc, membru în Comitetul Executiv Național al PSD, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid.

„La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaților, controlează o societate comercială deținătoare a unui post de televiziune, deputatul Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcționari din cadrul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) ca instituția ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licența pentru postul de televiziune respectiv”, informează un comunicat al DNA remis joi .

Procurorii arată că în realizarea acestor demersuri Viorel Hrebenciuc s-a folosit de influența și autoritatea pe care le deține în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte.

„Prin acțiunea sa de punere în aplicare a influenței, a autorității, exercitată de parlamentarul Viorel Hrebenciuc, s-a cauzat o tulburare însemnată și efectivă a activității CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și încălcarea dispozițiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcționarea în continuare a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licența”, se mai arată în comunicat.

Inițial, pe data de 17 septembrie 2013, CNA a decis cu o majoritate de 7 la 4, retragerea licenței audiovizuale pentru postul TV în cauză. Motivul retragerii licenței a fost încălcarea dispozițiile art.57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr.504/ 2002 a audiovizualului, în sensul că postul TV respectiv a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sancțiune prevăzută de lege într-o asemenea situație fiind retragerea licenței.

„După numai două săptămâni, la data de 1 octombrie 2013, CNA a revocat decizia anterioară (6 voturi pentru și 4 voturi împotrivă, din 10 membri prezenți), precizându-se doar că argumentele conținute în contestația depusă de postul TV au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică sau să se țină cont dacă există un punct de vedere al specialiștilor din cadrul CNA care să constate dacă susținerile din contestație sunt temeinice și legale”, susțin procurorii.

Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menționate anterior, în mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care la ședința anterioară votaseră pentru retragerea licenței postului TV în ședința din 1 octombrie 2013 au votat în favoarea postului TV, deși situația de fapt nu s-a schimbat.

„La data de 4 septembrie 2014, persoanei sus menționate i s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, precizează DNA.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Viorel Hrebenciuc a declarat joi la ieșirea de la DNA că i s-a comunicat că are calitatea de suspect în dosarul de corupție de la CNA.

„Eu sunt aici, bănuiesc, o victimă colaterală. Mi s-a adus la cunoștință faptul că sunt suspect în acest dosar”, a afirmat Hrebenciuc.

El a precizat că este vorba de dosarul format în baza plângerii împotriva CNA depusă din partea PP-DD de deputatul Liliana Mincă, dar a spus că nu poate să dea amănunte din cauză.

Întrebat care este acuzația care i se aduce, Hrebenciuc a făcut trimitere la Legea 78/2000 (privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție), art.13.

„Chestia asta cu marele Hrebenciuc este foarte multă legendă. (…) Nu prea corespunde adevărului”, a susținut deputatul PSD. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Foto: cdep.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata