DNA: Viorel Hrebenciuc, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Deputatul Viorel Hrebenciuc este acuzat de procurorii DNA că și-a folosit influența față de un membru al PSD, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

„La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al partidului respectiv și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-a folosit influența față de un membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat”, se arată într-un comunicat al DNA remis luni.

Hrebenciuc a fost chemat luni la sediul DNA, unde a fost anunțat că este urmărit penal într-un nou dosar pentru trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, cumpărare de influență și instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

„Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită la pedeapsa închisorii) și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o”, mai spune DNA.

Procurorii mai arată că, în același context, colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”).

DNA susține că, având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

„Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției. În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect. În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului său de partid că va convinge mai mulți membri ai partidului, aflați în sfera sa de influență, să îl susțină”, mai indică DNA.

Având în vedere că a rezultat suspiciunea săvârșirii de noi infracțiuni de către Viorel Hrebenciuc, în completare la solicitarea transmisă în data de 17 octombrie 2014 privind sesizarea ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputaților Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc, procurorul-șef al DNA a trimis procurorului general al României ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale față de deputatul Viorel Hrebenciuc emisă luni în acest nou dosar penal.

„Transmiterea noului document este justificată prin aceea că, la momentul întocmirii referatului de încuviințare a arestării preventive a inculpatului Viorel Hrebenciuc, nu a fost cunoscută procurorilor DNA noua împrejurare, iar aceasta este considerată esențială pentru soluționarea cererii înaintate la data de 17 octombrie 2014 către Camera Deputaților”, precizează DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata