Doi exploratori au încheiat, în premieră, un tur al Groenlandei pe schiuri

Un explorator belgian și unul canadian au devenit primii oameni care au încheiat un tur al calotei glaciare groenlandeze, parcurgând peste 4.000 de kilometri în 55 de zile, pe schiuri și folosind zmeie pentru a trage săniile cu echipamente și alimente, conform Reuters.

Aventurierul belgian Dixie Dansercoer și canadianul Eric McNair-Landry s-au folosit de curenții de aer polari pentru a se deplasa, trași de zmeie, pe o rută circulară, făcând un tur al Groenlandei.

„Este o premieră pentru că oamenii nu s-au mai gândit să urmeze o rută circulară”, a comentat Dansercoer pentru agenția britanică de presă.

Vechiul record de distanță străbătută în regiunea Arctică este de 3.120 de kilometri și a fost stabilit în 2009 de aventurierul britanic Adrian Hayes, care a traversat calota glaciară a Groenlandei de la sud la nord.

Dixie Dansercoer, care în 2012 a încercat să facă un tur al Antarcticii, obiectiv pe care nu a putut însă să-l ducă la îndeplinire, neizbutind să închidă cercul, susține că a pornit în această nouă aventură tocmai pentru a închide acest cerc simbolic.

Deși în Groenlanda nu este la fel de frig ca în Antarctica, dimensiunile mai mici ale calotei glaciare și proximitatea oceanului pot provoca manifestări meteorologice imprevizibile. Astfel, în mare parte din primele trei săptămâni ale expediției, cei doi exploratori nu au putut decât să stea în cort din cauza unei furtuni puternice care a coborât temperatura până la — 28 de grade Celsius.

„În acele zile ne aflam la 3.800 de kilometri distanță de punctul terminus al expediției (de 4.000 de kilometri), așa că nu stăteam foarte bine. După aceea însă, vremea s-a schimbat și am reușit să prindem un vânt bun care ne-a ajutat să parcurgem și câte 300 de kilometri pe zi”, a povestit Dansercoer.

În cadrul acestei expediții, ce a fost sponsorizată de mai multe companii belgiene, Dixie Dansercoer și Eric McNair-Landry au strâns date cu privire la condițiile meteorologice din regiunile prin care au trecut pentru a le oferi oamenilor de știință care studiază fenomenul schimbărilor climatice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata