Doina Levintza – talent, personalitate, forţă creatoare

Doina Levintza este unul dintre puţinii designeri români a căror creaţie este binecunoscută peste hotare. I-a plăcut sculptura, a cochetat cu ideea de a fi teatrolog şi a studiat arhitectura. Până la urmă le-a îmbinat pe toate, devenind pictor scenograf, iar mai târziu s-a lansat cu succes şi în modă. Doina Levintza nu a abandonat niciodată ideea că orice om este, înainte de toate, un personaj. A îmbrăcat sute de personaje şi a creat zeci de scene de teatru.

Expune pentru prima oară la Paris, în 1984, urmând prezentări ale creaţiilor sale originale şi la Monte Carlo. Michel Desforges scria în Le Figaro: ”E de ajuns să-i vezi o singură dată prezentarea de modă pentru a recunoaşte apoi o ŤLevintzať în orice ocazie, la o petrecere sau la o Gală. Fiecare rochie e unică. Mătase brodată şi rebrodată, broderii şi lameuri. Pentru Doina Levintza vârsta nu există. Ceea ce contează este clipa. Ea ştie să-şi facă intrarea în scenă. Pentru ea teatrul vieţii nu se opreşte niciodată. Doina Levintza este înrudită de departe cu Federico Fellini şi Salvador Dali”.

Au urmat peste 100 de prezentări ale brandului Levintza la Montecarlo, din nou la Paris, apoi Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Japonia, China, Berlin, Bruxelles, Chicago.

Cariera internaţională a culminat cu prezentările în cadrul ”Săptămânii Modei” de la New York, fiindu-i consacrate pagini în prestigioasa revistă ”Harper’s Bazaar”, unde a apărut alături de nume ca Bill Blass, Calvin Klein sau Donna Karan.

Este decorată, în 2012, de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, „pentru extraordinara creativitate şi pentru atenţia pe care o acordă tinerelor generaţii pe care le susţine neîncetat”.

În discursul său, Henri Paul a adus un „omagiu” Doinei Levintza, „stilistă apreciată”, „un simbol al modei româneşti moderne, care este şi doamna remarcabilă, excepţională, o artistă unică şi o prietenă”, elogiind arta designerului român a cărei artă „se găseşte la confluenţa dintre spectacol şi modă, dintre perfecţiunea dată de haute-couture şi artificiul imaginii, dintre creaţia cea mai luxoasă şi inventivitatea decontractată a costumelor”.

„Sunt fericită! E o medalie care mă onorează. Pentru mine, cel mai important este că îmi place ceea ce fac, dintr-o mare pasiune. Îmi iubesc meseria şi iubesc oamenii”, a declarat,apreciata creatoare, care a amintit că a lucrat în Franţa la 15 spectacole de teatru şi a avut numeroase prezentări de modă.

Doina Levinţa s-a născut la 10 aprilie 1939, în Bucureşti.

Absolventă a Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti, Doina Levinţa îşi leagă debutul de televiziune, pentru care a creat costume şi decoruri, emisiunile lui Alexandru Bocăneţ rămânând un reper pentru originalitatea lor vestimentară. Mai târziu, începe colaborarea cu lumea teatrului şi a filmului.

Realizează, printre altele, costumele comediei muzicale ”Bună seara, Domnule Wilde” în regia lui Alexandru Bocăneţ, după piesa „Ce înseamnă să fii onest” de Oscar Wilde, a urmat ”Samy” (1970), în regia lui Cornel Todea, o adaptare TV a „monodramei” lui Ken Hughes, ”Ciuta” (1970), în regia lui Geo Saizescu, adaptare a piesei cu acelaşi nume de Victor Ion Popa, comedia ”Nebunia lui Pantalone” (1971), în regia lui Alexandru Tatos, ”Zestrea” (1972), în regia Letiţiei Popa, o ecranizare a piesei cu acelaşi titlu de Paul Everac, ”În noaptea asta toată lumea e a mea” (1974), un moment umoristic TV în regia lui Alexandru Bocăneţ.

Colaborarea dintre cei doi a luat sfârşit în mod tragic, când în urma cutremurului din 4 martie 1977, maestrul Alexandru Bocăneţ, care îi era şi soţ, şi-a pierdut viaţa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata