Dolj: La Craiova a fost dezvelit un bust al Regelui Mihai I

În Piața Tricolorului din Craiova a fost dezvelit, luni, 24 noiembrie, în cadrul unei ceremonii la care au participat Principele Radu și autoritățile locale și județene, un bust al Regelui Mihai I.

Sculptura a fost realizată de artistul craiovean Marcel Voinea și a fost amplasată în Piața Tricolorului, în vecinătatea Universității din Craiova, instituție fondată în anul 1947 prin semnătura suveranului.

Cu acest prilej, Principele Radu a afirmat că istoria Craiovei îi dă acestui oraș dreptul să aspire la titlul de Capitală Culturală Europeană și a transmis mulțumirile Regelui Mihai, despre care a afirmat că de acum înainte va veghea și simbolic asupra urbei, așa cum cu sufletul a făcut-o întotdeauna.

‘Sunt nespus de bucuros că aveți atât de multe edificii cărora le sărbătoriți o vârstă respectabilă, instituții fondate acum un secol, care fac astăzi mândria locului, alături de extraordinara zestre arhitectonică și de toată tradiția economică pe care o aveți. Având două ctitorii regale (n.red.: Filarmonica ‘Oltenia’ și Universitatea din Craiova menționate de primarul Olguța Vasilescu), pe lângă altele câteva ce nu au fost menționate aici, nu e decât firesc ca membrii familiei noastre să fie prezenți aici când le onorați memoria. Având atât de multe lucruri de care să ne aducem aminte în istoria Craiovei din punct de vedere educativ, cultural, economic, arhitectonic, politic, diplomatic, sunt multe argumente care vă dau dreptul să sperați la calitatea de Capitală Culturală Europeană, iar faptul că le și onorați așa cum se cuvine la o distanță atât de mare de la momentul fondării lor, adică aproape trei sferturi de secol, aceasta nu vă face decât cinste. Vă transmit tuturor bucuria și mulțumirea Majestății Sale Regelui că de aici încolo va veghea simbolic asupra urbei așa cum cu sufletul a făcut-o întotdeauna, de la momentul fondării acestor edificii și până astăzi’, a afirmat Principele Radu.

În cuvântul său, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că Regele Mihai I a semnat două decrete regale privind înființarea a două instituții de prestigiu din Craiova — Filarmonica Oltenia și Universitatea din Craiova, lăsându-le astfel urmașilor lucruri cu care să se mândrească.

Principele Radu al României a participat, luni după-amiază, la Colegiul ‘Carol I’ din Craiova la Simpozionul ‘Moștenirea Regelui Carol I — România modernă’, unde a și susținut o prelegere pe această temă, iar la Opera Română a lansat cărțile regale „Eticheta Regală”, „Crăciunul Regal” și „Calendarul Regal”.

De la ora 19,00, acesta a participat la Concertul Liceului de Artă ‘Marin Sorescu’ din Craiova pe care l-a susținut la Filarmonica ‘Oltenia’ din Craiova în cadrul Festivalului Internațional ‘Craiova Muzicală’, eveniment aflat sub Înaltul Patronaj al MS Regelui. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata