Domeniul Coroanei Segarcea, vinul care a făcut istorie alături de Familia Regală

Cultivarea viței-de-vie și producerea vinului în zona Segarcea (județul Dolj) este menționată scriptic încă din 1557, într-un document prin care Pătrașcu cel Bun, tatăl lui Mihai Viteazu, dăruia ca zestre fiicei sale Maria ‘pământurile Segarcei’, viile și vinurile de aici fiind bine cunoscute la acea vreme.

Situată la sud de Craiova, la 28 km pe drumul județean Craiova — Bistreț și la 37 km pe calea ferată Craiova — Calafat, Segarcea este străbătută de paralela 44, paralelă a vinurilor de calitate, iar arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu denumirea de origine controlată (DOC) ‘Segarcea’ cuprinde orașul Segarcea, comuna Lipovu (satele Lipovu și Lipovu de Sus) și comuna Cerăt (satele Cerăt, Malaica).

Producătorii din zonă pot completa denumirea cu unul din numele plaiurilor viticole precum Dealu Robului, Pietriceaua, Grădina Popești, Dealu Viilor, Malaica, La Carieră, La Tufan, Dealu Lipovului.

Vinul produs la Domeniul Coroanei Segarcea, ‘un vin pentru un rege’, este vinul care a făcut istorie alături de Familia Regală. După proclamarea Regatului, mai mulți oameni politici au considerat de cuviință ca, în conformitate cu noul statut al țării, să creeze și un domeniu al Coroanei, format din 12 moșii ale statului, în diverse zone din țară, pe care regele să-l administreze cum crede de cuviință și asupra căruia să aibă doar drept de uzufruct.

Si după dezbateri aprinse pro și contra în Parlament, la 10/22 iunie 1884 a fost votată legea prin care ia ființă Administrația Domeniilor Coroanei (ADC) care cuprind 12 moșii — Sadova și Segarcea (jud. Dolj), Rușețu (jud. Brăila), Cocioc (jud. Ilfov), Gherghița (jud. Prahova), Domnița (jud. Râmnicu-Sărat), Dobrovăț (jud. Vaslui), Mălini, Borca, Sabașa-Farcașa (jud.Suceava), Bicaz (jud. Neamț) și Bușteni, cu munții Clăbucetul Taurului și Caraiman (jud. Prahova). .

Rolul domeniilor era de a susține financiar Casa Regală și de a constitui centre de implementare și răspândire a tehnicilor agricole de ultimă oră ale vremii. Dintre aceste 12 moșii, cea de la Segarcea a fost singura căreia specialiștii agronomi și viticultori coordonați de Florian Davidescu și Dobre Rădulescu, datorită amplasării și condițiilor pedoclimatice existente, i-au dat drept destinație cultivarea viței-de-vie. De atunci, vinurile de la Domeniul Coroanei Segarcea au însoțit Familia Regală în timpul dineurilor diplomatice și evenimentelor oficiale și au fost martorele evenimentelor istorice, ca un tăcut și loial servitor.

Amprenta domniei Regelui Carol I (1866-1914), perioadă în care are loc dezvoltarea statului român modern, a străbătut timpul și a rămas până astăzi la Domeniul Coroanei Segarcea, unde, chiar de la intrare, pe aleea principală bine ‘păzită’ de pinii seculari, ai sentimentul perenității, al ordinii, al lucrului bine făcut, al clasicului și eleganței. Iar miile de trandafiri, și ei cu istoria și rostul lor, îți spun că te afli pe un tărâm binecuvântat sau pe ‘un pământ mult visat’, așa cum s-ar traduce Segarcea din limba latină.

În primii ani, la Segarcea a fost înființată o pepinieră de viță de vie, unde se cultivau 60 soiuri. Ulterior a luat naștere plantația de viță de vie, pe o suprafață de 300 ha. Între 1906 — 1908, pe baza proiectului a doi arhitecți, Iosif Exner și Jean Pompilian, s-a ridicat crama, sub coordonarea lui Ștefan Făgădău. A fost una dintre primele construcții din beton armat din România. Construită în formă de cruce greacă, aceasta folosea principiile vinificării gravitaționale și purta însemnele Coroanei: blazonul familiei regale și cununa de crini regali, care îi împodobeau intrarea.

De altfel, crama Domeniului Coroanei este astăzi punctul de atracție al orașului Segarcea și, alături de Mănăstirea Segarcea, este cuprinsă în lista monumentelor istorice cu valoare de patrimoniu de interes local, 10% din actuala cramă reprezentând vechea clădire.

‘În luna iunie am împlinit 130 de ani de existență și am marcat momentul prin mai multe evenimente: am lansat o carte, am organizat degustări, am făcut relevee ale vechilor clădiri construite în timpul regelui aici la noi pe plantație. Și tot sărbătorim din iunie încoace. Urmează să lansăm și în mod oficial în această toamnă noua gamă de vinuri care se numește Vardo, care este deja disponibilă pe piață de vreo lună, pentru că am lansat-o neoficial la 1 august. Istoria noastră începe în 1884, moment în care se înființează cele 12 domenii ale Coroanei.

În județul Dolj se înființează două: unul la Sadova, Domeniul Coroanei Sadova și Domeniul Coroanei Segarcea. La Sadova specificitatea acelui domeniu consta în exploatarea lemnului, iar aici — exploatarea viței de vie. De fapt, dintre toate cele 12 domenii ale coroanei, singurul destinat producerii unui vin care să deservească Casa Regală și dineurile de acolo a fost ales Segarcea datorită amplasării noastre pe faimoasa paralelă de aur sau paralela 44, cât și a condițiilor pedoclimatice existente aici. Noi, de exemplu, pe sezon avem 1.440 de ore de soare, de aceea dintre cele 300 de hectare, cât reprezintă plantația noastră, 60% sunt reprezentate de soiurile roșii, 30% de soiurile albe și 10% de soiurile aromate’, povestește Claudia Alstani, directorul de marketing al SC Domeniul Coroanei Segarcea SRL, firmă care aparține familiei Cornelia și Mihai Anghel.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata