Dorin Chirtoacă îşi doreşte unirea Republicii Moldova cu România pentru ca umbrela de securitate să ajungă la Nistru

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat, duminică, 24 ianuarie, în cadrul manifestărilor organizate la Iaşi pentru a marca 157 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri, că idealul său este ca Republica Moldova să se unească cu România pentru ca oamenii din ţara vecină să fie protejaţi de o umbrelă de securitate.

„Îmi doresc ca umbrela de securitate să ajungă şi peste Prut, până la Nistru şi mai departe, pentru a proteja pe noi, cei de acolo, de fărădelegile care vin dinspre Kremlin în continuare, iar paşaportul să fie unul şi acelaşi, nu două. Asta mi-aş dori pe mai departe”, a spus, în timpul discursului său, primarul Chişinăului.

El a subliniat totodată că autostrada Ungheni-Târgu Mureş-Iaşi ar trebui să treacă şi în Republica Moldova, până la Chişinău.

„Cred că această autostradă ar trebui să ajungă direct la Chişinău, pentru că sunt primii paşi care vor reuşi să apropie mentalităţile cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. În secolul XIX, poetul nepereche al neamului nostru, Mihai Eminescu, cel care a spus clar şi convingător că noi suntem români cu toţii, a scris „De la Nistru pân la Tisa tot românul plânsu-mi-sa”. Îmi doresc ca în secolul XXI de la Nistru până la Tisa tot românul mândrescu-mi-sa că trăieşte după atâta străinătate unit în libertate şi prosperitate”, a spus Dorin Chirtoacă.

El a povestit celor aproximativ 10.000 de persoane care au venit în Piaţa Unirii din Iaşi că a fost impresionat că a primit din partea ieşenilor două steguleţe tricolore, dar că şi-ar dori ca acest drapel să fie unul şi acelaşi pentru ţările de pe ambele maluri ale Prutului.

„Venind încoace, pe bulevardul Ștefan cel Mare, am primit două drapele. Considerăm că unul este pentru România şi unul este pentru Moldova. Îmi doresc ca în secolul XXI din două să se facă unul. Aşa vom trăi în unitate şi prosperitate. Să dea Dumnezeu ca idealul nostru naţional să se îndeplinească în secolul XXI”, a mai spus primarul Chişinăului.

La evenimentul organizat în Piaţa Unirii din Iaşi au venit şi şi 300 de cetăţeni din Republica Moldova. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata