Dosar mită pensii Argeş: Doi medici, trimişi în judecată; la peste 1.000 de pesoane-renunţare la urmărirea penală

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a celor doi medici de la Serviciul de Expertiză a Capacității de Muncă de la Casa Județeană de Pensii și Asigurări Sociale Argeș pentru mită în cazul pensionărilor anticipate.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți , au fost deferite justiției Iulia Maria Mihai, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă și președinte al Comisiei de Expertiză Medicală, pentru luare de mită în formă continuată (487 acte materiale), și Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceluiași serviciu, pentru luare de mită în formă continuată (588 acte materiale).

„Cu privire la cele peste 1.000 de persoane care au fost cercetate în cauză sub aspectul infracțiunii de dare de mită, s-a dispus renunțarea la urmărirea penală. În baza art. art.318 C. pr. pen , având în vedere toate circumstanțele cauzei, conținutul faptelor, modalitatea și împrejurările concrete de săvârșire, vârsta, persoana suspecților, s-a constatat că nu există interes public în urmărirea acestora”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că, în perioada noiembrie 2013 — februarie 2014, respectiv februarie — iunie 2014, cei doi medici au primit sume de bani cuprinse între 100 și 200 lei și alte foloase de la peste 1.000 de persoane care s-au prezentat în perioadele de referință la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală, prelungirea concediului medical peste 90 de zile sau pentru emiterea certificatului constatator asupra capacității de muncă.

„În perioada 5 noiembrie 2013 — 13 februarie 2014, precum și în 6 martie 2014, în legătură cu îndatoririle de serviciu, inculpata Săndulescu, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, a primit suma totală de 56.650 lei și alte foloase. În perioada 17 februarie-11 iunie 2014, în legătură cu îndatoririle de serviciu, inculpata Mihai, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, a primit suma totală de 44.900 lei și alte foloase. Prin plata acestor sume se urmărea pensionarea medicală anticipată a unor persoane a căror stare de sănătate nu justifica această decizie, prin atestarea nelegală a diverse grade de incapacitate de muncă sau verificarea sumară a documentelor prezentate pentru examinările medicale obligatorii, iar în unele situații pentru emiterea deciziei de pensionare”, susțin procurorii.

Sursa citată precizează că au existat situații în care, într-o singură zi, medicul Mihai a primit sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză.

Potrivit anchetatorilor, de fiecare dată când au primit sume de bani sau alte foloase, medicii și-au luat măsuri de precauție ca această activitate să nu fie observată de alte persoane (acopereau imediat sumele de bani cu diverse înscrisuri atunci când în încăpere mai intra cineva, iar după primirea sumelor de bani sau a foloaselor, într-un interval de timp foarte scurt, le ascundeau în anumite zone aflate în apropiere).

„În toate cazurile în care inculpatele au primit sume de bani sau foloase cu titlu de mită, au evitat orice discuție legată de remiterea acestor bani sau foloase, evitând, de asemenea, să atingă pentru un timp foloasele primite de la persoanele pe care nu le cunoșteau foarte bine. În condițiile în care inculpatele observau remiterea sumelor de bani sau a altor foloase, completau apoi cu rapiditate actele medicale de dispoziție după care, fără să examineze clinic persoanele solicitante, le cereau acestora să părăsească biroul pentru a primi deciziile, avizele sau certificatele de la asistentele medicale”, se mai spune în comunicat.

DNA precizează că, de cele mai multe ori, întreaga procedură cu persoana solicitantă dura circa 2-3 minute sau, în unele situații, mai puțin de un minut, interval de timp foarte scurt în care inculpatele ”examinau” actele medicale și emiteau deciziile pentru stabilirea gradului de invaliditate, avizele pentru prelungirea concediilor sau certificatele pentru stabilirea capacității de muncă.

„Au existat, de asemenea, situații în care inculpatele au primit bani sau alte foloase cu titlu de mită în contextul în care au permis persoanelor solicitante să depună documentații medicale incomplete ori care nu susțineau diagnosticul la momentul respectiv”, mai menționează DNA.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea sumelor de peste 52.000 lei și 4.200 lei, aparținând inculpatei Săndulescu, precum și asupra sumelor de peste 35.000 lei și 1.100 lei, 2000 USD, 145 euro, 210 lire sterline, aparținând inculpatei Mihai.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata