Dosar Rompetrol: DIICOT cere în instanţă încetarea procesului în cazul lui Dinu Patriciu

Un procuror DIICOT le-a solicitat marți, 9 septembrie, judecătorilor de la Curtea de Apel București încetarea procesului penal împotriva lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului acestuia.

Marți, Curtea de Apel București a luat în discuție un nou termen în dosarul Rompetrol, fiind posibil ca instanța să rămână în pronunțare.

Procurorul de ședință le-a cerut magistraților încetarea procesului penal în cazul lui Dinu Patriciu și a anunțat că două infracțiuni de care sunt acuzați Sorin Roșca Stănescu și Sorin Pantiș s-au prescris.

Tot acum, Sorin Roșca Stănescu a dat o declarație în sala de judecată, în care a afirmat că nu a primit în niciun fel informații speciale despre listarea pe bursă a Rompetrol și a cumpărat acțiuni pe baza informațiilor apărute în presă.

La rândul său, fostul ministru Sorin Pantiș a spus că își menține declarațiile date anterior în acest dosar.

„Eu nu am cumpărat nicio acțiune Rompetrol, ci doar am avut calitatea de consilier al doamnei Camelia Voiculescu”, a adăugat Sorin Pantiș.

Dosarul Rompetrol se află în faza de apel, după ce în anul 2012 Tribunalul București i-a achitat pe Dinu Patriciu, Alexandru Bucșă, Petrică Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roșca Stănescu, Sorin Pantiș, Victor Eros, Paul Miclăuș, Elena Albu și Gabriela Anghelache.

La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârșirea a șapte infracțiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârșirea de infracțiuni, manipularea pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare, dezvăluire de informații privilegiate, spălare de bani și inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii susțin că în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu și-a însușit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 — noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorâtă din Acordul EPSA și cuvenită bugetului de stat și pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internațional Ltd și The Rompetrol Group BVB Olanda.

În rechizitoriul Parchetului se arată că Dinu Patriciu a transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 85 de milioane USD, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea de contracte de cesiune de creanțe, împrumut și novație între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenția de a ascunde și disimula originea ilicită a acestora.

Potrivit anchetatorilor, Dinu Patriciu s-a asociat cu Philip George Stephenson, Alexandru Bucșă, Petrică Grama și John Hamilton Works în vederea săvârșirii infracțiunilor de delapidare și spălare de bani.

Dinu Patriciu, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat și coordonat operațiunile de tranzacționare a acțiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparținând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influențării și menținerii unui nivel artificial al prețului de deschidere și tranzacționare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata