Două fragmente ale aceluiaşi os fosilizat, descoperite la 165 de ani distanţă unul de celălalt

Un paleontolog amator a descoperit săptămâna trecută o bucată dintr-un os aparţinând unei ţestoase gigantice din specia Atlantochelys mortoni, fragment care se potriveşte perfect cu un altul descoperit în urmă cu 165 de ani, conform unui material publicat de LiveScience şi The Verge.

În urmă cu aproximativ 165 de ani a fost descoperit, într-un sit din New Jersey, un fragment al unui os aparţinând unei broaşte ţestoase gigantice din specia Atlantochelys mortoni. În urmă cu o săptămână, în aceeaşi regiune, a fost descoperit un alt fragment, din acelaşi os, care se potriveşte perfect cu primul fragment descoperit în urmă cu 165 de ani şi care provine de la acelaşi animal.

Cele două fragmente se potrivesc perfect, iar studierea lor le oferă paleontologilor noi informaţii despre această specie de ţestoase marine demult dispărute.

Primul fragment a fost descoperit în 1849 şi a fost clasificat ca osul unui membru anterior al unei ţestoase. De atunci, acest fragment fosilizat a rămas în cadrul Academiei de Știinţe ale Naturii de la Universitatea Drexel.

Recent, paleontologul amator Gregory Harpel a prezentat o fosilă pe care a găsit-o în regiunea Monmouth County. Conform BBC News, Harpel a crezut mai întâi că este vorba de o simplă rocă, dar apoi a observat la suprafaţa ei o serie de caracteristici asemănătoare urmelor de dinţi de rechini. Acest lucru i-a atras atenţia şi i-a strânit curiozitatea, o examinare mai atentă a „pietrei” confirmând faptul că este vorba de o fosilă.

Apoi, fosila descoperită a fost donată muzeului de la Universitatea Drexel, unde experţii au identificat-o drept un humerus, partea superioară a scheletului unui membru anterior al unei broaşte ţestoase din specia Atlantochelys mortoni — adică exact partea care lipsea de la fosila descoperită în urmă cu 165 de ani.

Cercetătorii au analizat cele două fragmente fosilizate şi au constat că acestea se potrivesc perfect, confirmând faptul că sunt părţi ale aceluiaşi os, de la aceeaşi broască ţestoasă gigantică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata