Două noi mărturii despre submarinul misterios din apele suedeze

Operațiunea de mare anvergură lansată de Suedia pentru a găsi un submarin ‘străin’ în apele din largul Stockholm-ului va continua după ce alți doi cetățeni și-au adăugat mărturiile celor anterioare, a anunțat marți Marina suedeză, potrivit AFP.

‘Pot să vă informez despre două noi observații, rezultat al căutării de către marele public a navei’ respective, a declarat în cursul unei conferințe de presă contraamiralul Anders Grenstad.

Cele două ‘observații’ au fost făcute luni, după cele două de vineri și cea de duminică.

El nu a precizat ce au văzut exact persoanele respective, nici cât de credibile a considerat Marina informațiile pe care acestea le-au furnizat.

În a cincea zi a unei operațiuni militare de amploare pentru a găsi în Marea Baltică și în arhipelagul Stockholm-ului acest eventual submarin, Marina nu înregistrase niciun rezultat.

‘Căutăm ceva sau pe cineva care încalcă integritatea teritorială a Suediei. Este absolut inacceptabil’, a subliniat Grenstad, promițând să continue cercetările până la noi ordine.

‘Suedia arată astfel cu fermitate că acționează direct și clar‘, declarase anterior șeful statului major Sverker Goranson presei după o reuniune cu Comisia Apărării din Parlament.

‘Obiectivul nostru acum este de a-i forța să iasă la suprafața apei, orice ar fi, recurgând la forță dacă va fi necesar’, adăugase el.

Generalul nu avea totuși vreo informație precisă de furnizat despre rezultatul cercetărilor.

‘Este foarte probabil ca în teritoriul suedez să fie cineva (neautorizat) sau să fi fost. Ceva este în curs sau a avut loc’, a adăugat Goranson.

El a recunoscut că este foarte dificil să se găsească probe ale acestei incursiuni. ‘Mulți doresc să aibă probe fizice. Este foarte dificil. Din punct de vedere istoric, noi nu am reușit să obținem niciodată. Și nimeni altcineva nici în altă parte’, a amintit el.

Misterul nu pare deci să fi fost lămurit, la fel ca și alte incursiuni de același tip, reale sau presupuse, ale submarinelor în apropierea coastelor suedeze în timpul Războiului rece.

Operațiunea care a mobilizat peste 200 de oameni, nave nedetectabile de radar, dragoare de mine și elicoptere nu a fost declanșată vineri după ce un martor a raportat că a văzut un ‘obiect fabricat de om’ în apă.

Duminică, armata suedeză publicase o fotografie care arăta spuma mării și o formă întunecată.

Rusia a negat orice implicare, susținând că submarinul căutat este olandez, dar această afirmație a fost dezmințită de Olanda. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: REUTERS

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata