Dr. Ana Maria Julian: Fără excese alimentare sau de alcool de Paşte şi mişcare după mese

Medicul nutriţionist Ana Maria Julian îi sfătuieşte pe români ca de Paşte să nu facă excese alimentare, să respecte mesele principale, iar după ce au mâncat să facă mişcare.

„Să nu facă excese, să fie tot trei mese pe zi. Gustările să nu aibă desert, dacă se poate, sau să fie în afara meselor, la două-trei ore după ce s-a mâncat. Dacă se consumă carne de miel care nu este neapărat cea mai simplu de digerat, atunci ar fi bine să fie combinată doar cu salate sau cu legume gătite la aburi”, a atenţionat nutriţionistul.

Potrivit acesteia, orice fel de exces de grăsimi şi alcool se poate sfârşi „urât” cu o pancreatită acută, direct la urgenţă.

„Ca să nu păţim asta, atunci este de dorit ca singura masă consistentă să fie cea de prânz şi, dacă mergem undeva în vizită, putem să nu mâncăm foarte mult la micul dejun. Să meargă pe jos după ce mănâncă în loc să stea pe canapea şi să povestească, să iasă la o plimbare, pentru că mersul pe jos stimulează motilitatea colonului şi atunci o să îi ajute la digestie şi există studii care arată că mersul pe jos subţiază talia. Ar fi bine ca după mese să se ia la picior oraşul sau locul unde se află”, a mai spus dr. Ana Maria Julian.

Ea mai sfătuieşte populaţia să mănânce mai puţin, nu până se satură şi să mestece alimentele mai mult.

„Să îşi ia timp să stea la masă două-trei ore să povestească”, a mai afirmat medicul.

În cazul în care este nevoie, a adăugat ea, trebuie folosite sărurile biliare, care sunt ca nişte detergenţi pentru grăsimi şi le emulsionează, la fel enzime pancreatice, care pot să ajute.

„Niciodată nu este indicat să bem apă în timpul mesei sau dacă bem să fie apă carbogazoasă şi să bem cu înghiţituri mici şi apă plată între mese. Orice este ceai amar, de anghinare să zicem, orice este amar face bine la tot sistemul digestiv”, a mai arătat medicul nutriţionist. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata