Dr. Andreas Vythoulkas: Între 20-25% dintre cupluri au probleme de infertilitate; puţine se prezintă la medic

Directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Reproducere Umană, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre obiectivele asociaţiei, despre centrele de fertilizare in vitro, dar şi despre cauzele infertilităţii.

El susţine că românii sunt reticenţi în a apela la specialiştii în acest domeniu, atunci când se confruntă cu o astfel de problemă.

”Mai puţine cupluri din România se prezintă la medic, consideră că dacă sunt infertili aşa este viaţa şi acceptă această situaţie şi nu vin la medic. În alte ţări oamenii merg într-un procent mai mare la doctor să rezolve problema”, spune medicul.

Potrivit acestuia, între 20 şi 25% dintre cuplurile din România prezintă probleme de infertilitate.

AGERPRES: Câţi români prezintă probleme de infertilitate? Este numărul acestora mai mare faţă de alte ţări?

Andreas Vythoulkas: Procentele de infertilitate sunt aceleaşi, singura diferenţă care se poate spune că există este aceea că în România mai puţină lume vine când are o asemenea problemă la specialist. Infertilitatea înseamnă că prin contact natural nu avem sarcină după un an. Asta înseamnă că un cuplu este infertil. Mai puţine cupluri din România se prezintă la medic, consideră că dacă sunt infertili aşa este viaţa şi acceptă această situaţie şi nu vin la medic. În alte ţări oamenii merg într-un procent mai mare la doctor să rezolve problema. Între 20-25% dintre cupluri prezintă probleme de fertilitate, ceea ce înseamnă că una din patru sau unu din cinci cupluri are probleme de infertilitate.

AGERPRES: Care sunt cauzele care duc la infertilitate?

Andreas Vythoulkas: Există două categorii de cauze: masculine şi feminine. Înainte 80% dintre cazurile de infertilitate aveau cauză feminină, iar 20% masculină. Acum este 50% la 50%. Nu din cauză că s-a întâmplat ceva radical, dar acum ştim mai multe lucruri despre infertilitatea masculină şi ne dăm seama că există şi alte probleme care pot să ducă la infertilitate faţă de ceea ce nu se ştia înainte. Nu cunoşteam foarte multe probleme care pot să apară la sistemul genital al unui bărbat. Factorul principal de infertilitate este vârsta la femei.

AGERPRES: Câte centre de fertilizare sunt în România?

Andreas Vythoulkas: Din păcate, numărul de cazuri pe care îl are fiecare centru este mai mic decât în alte ţări. Cel mai mare centru de fertilizare in vitro din România are 40 de cazuri pe lună ca medie în timp ce Clinica Genesys din Grecia are 700 de cazuri pe lună.

AGERPRES: Care este procentul de reuşită în cazul fertilizării in vitro şi de ce ţine această reuşită?

Andreas Vythoulkas: Procentul de reuşită diferă de la centru la centru. Nu este un procent clar care se aplică la toate centrele. Procentul nostru de reuşită (Clinica Genesys) este de 56,3% pentru cuplurile din România la prima încercare. La nivelul clinicii este 57,3%. Sunt cazuri care deja au făcut 5-6-7 încercări. Avem un caz de 14 fertilizări in vitro şi abia apoi a ajuns la noi.

AGERPRES: Când este indicat să se prezinte un cuplu la specialist?

Andreas Vythoulkas: Dacă după primul an de încercare, adică de contact neprotejat, nu avem sarcină, atunci chiar trebuie cuplul respectiv să se prezinte sau să consulte un medic specialist de infertilitate.

AGERPRES: Câte dintre cazurile care se prezintă la specialist sunt dificile?

Andreas Vythoulkas: Nu pot să spun că sunt dificile. Dacă avem material genetic de la soţ, de la soţie şi un uter sănătos unde trebuie să crească bebeluşul, este o chestiune de timp până când femeia respectivă să rămână însărcinată. Restul lucrurilor care pot să apară le putem rezolva.

AGERPRES: Au încredere cuplurile din România în specialiştii pe care îi găsesc aici sau apelează în afară la medicii de acolo pentru acest lucru?

Andreas Vythoulkas: Prima încercare de obicei o fac în ţară. De cele mai multe ori vin în străinătate cupluri care au făcut mai multe încercări în România şi apoi se duc în afară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata