Dr. Raed Arafat: Este imoral să iei fonduri publice şi apoi să iei bani de la pacienţi

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a declarat joi, 10 septembrie, că este imoral și incorect ca unitățile medicale private să primească bani atât din fonduri publice și să mai ia și de la pacienți pentru aceleași servicii.

„Ce ar fi imoral este să iei fonduri publice și după aceea să mai iei bani de la pacient când vine la tine, peste fonduri publice, pentru a oferi aceste servicii în sectorul privat. Acesta este un aspect pe care, personal, l-aș considera incorect. Asta înseamnă că este o limitare de accesare și accesul devine permis numai celor care pot să vină cu suplimentul de bani, neexistând încă la noi răspândite foarte bine asigurările private complementare de care este nevoie ca să poată să suplimenteze finanțarea sistemului medical. (…) Finanțarea din fondurile publice a sectorului privat trebuie făcută cu foarte mare responsabilitate și cu gândire a ce finanțăm”, a susținut Arafat.

În opinia sa, „a lucra în ambele sectoare în același timp, pentru personalul sanitar creează o problemă foarte mare legată de modul în care cele două sectoare interacționează în mod etic și moral”.

Dacă vrei să lucrezi ca medic, asistent, în sectorul public dimineața și în sectorul privat după-masă, aceeași sursă de finanțare și să se intersecteze pacienții între cele două sectoare fără să existe nicio reglementare, normal că nu este un aspect moral”, a spus demnitarul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Monita spune

    Etic si moral ar fi ca sistemul public si privat sa fie clar delimitate. Medicii si pesonalul secundar sa aleaga unde vor sa lucreze. A lucra si colo si colo si a pune pacientii la gramada nu este corect. Plus ca se acumuleaza oboseala si se ofera un act medical de calitate mai slaba.Un pacient daca are asigurare de sanatate publica ar trebui sa aleaga unde doreste sa se trateze. La cabinetul privat sa i se deconteze pretul pe care il poate plati Casa de asigurari de sanatate si diferenta sa o plateasca din buzunar daca cabinetul privat are dotare mai buna si preturi mai mari. Dar pana sa ajungem noi acolo, va mai curge multa apa pe Dunare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata