Dr. Rodica Tănăsescu: Obezitatea la copii nu este o drăgălăşenie, ci un pericol

Preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, subliniază că obezitatea la copii nu este o drăgălăşenie, ci un pericol şi insistă pe alăptarea naturală la sân a acestora timp de şase luni.

SNMF a organizat joi, la Palatul Parlamentului, o dezbatere publică privind impactul nutriţiei în primele 1.000 de zile asupra sănătăţii viitorului adult, demers ce şi-a propus să atragă atenţia asupra importanţei nutriţiei de la faza de concepţie până la vârsta de doi ani, o fereastră unică de intervenţie nutriţională pentru sănătatea viitorului adult.

Ea a susţinut că „există o importantă relaţie între alimentaţia copilului şi patologia adultului”.

„Promovăm cu tărie alăptarea la sân, ca soluţie pentru dezvoltarea luminoasă a copilului, element esenţial al dezvoltării sănătăţii copilului şi viitorului adult”, a spus Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

El a amintit că „în ultimii ani, în România asistăm la o scădere a fenomenului de mortalitate infantilă şi maternă, dar suntem departe de locul unde ar trebui să fim„, în opinia lui Pană, trebuind „schimbată sănătatea mamei şi a copilului”, „inclusiv prin măsuri de educaţie. „Subiectul trebuie abordat cu cât mai mulţi parteneri la masă – moaşă, asistent social, echipa care trăieşte în comunitate”, a susţinut secretarul de stat.

Prof.dr. Dumitru Matei, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, a afirmat că o serie de boli cronice, care apar şi la copil, precum hipertensiunea arterială (40%), obezitatea şi supraponderabilitatea (20% la copii) sau osteoporoza, evoluează de multe ori silenţios.

„Stilul de viaţă reprezintă un factor patogen pentru bolile cronice”, a spus dr. Matei, amintind şi influenţa factorilor genetici. El a insistat pe importanţa sănătăţii nutritice, prin diminuarea aportului de proteine, a dulciurilor şi a sării şi creşterea preponderenţei consumului de mâncare gătită în casă şi de legume şi fructe, precum şi a practicării sportului.

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, prof. dr. Marin Burlea, a declarat că perioada celor 1.000 de zile – perioada de sarcină, de la naştere la şase luni, de la şase luni un an, şi perioada de până la doi ani – este, potrivit studiilor mondiale, deosebit de importantă pentru sănătatea copilului.

El a atras atenţia că au început să apară forme de diabet tip 2 chiar din timpul copilăriei, ceea ce este îngrijorător, o alimentaţie incorectă în primele două luni poate genera disfuncţii, tulburări insurmontabile în dezvoltarea cognitivă a copilului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata