Dragnea: Regiunea Nord-Est va avea un program special de dezvoltare care include toate sursele de finanţare

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Suceava, că pentru Regiunea de Nord Est, în special județele Botoșani și Suceava, Guvernul Ponta a stabilit un program special de dezvoltare în care să fie incluse toate sursele de finanțare, în condițiile în care această regiune se află pe penultimul loc în UE ca nivel de dezvoltare.

”În regiunea în care vă aflați și în special în județele Suceava și Botoșani vom avea o altă abordare. Regiunea NE este pe penultimul loc din punct de vedere al nivelului de dezvoltare în UE și din acest motiv guvernul nostru a decis ca pentru această regiune să se realizeze un program special în care să fie incluse toate sursele de finanțare, respectiv POR, PNDR, toate celelalte programe finanțate din fonduri europene, precum și programele de dezvoltare finanțate de la bugetul de stat”, a spus Dragnea, subliniind că, pe POR, suma alocată pentru Regiunea de Nord Est este mai mare decât în oricare regiune din țară.

Referindu-se la Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Dragnea a spus că, după rectificarea bugetară, când se vor aloca sume pentru aceste programe de dezvoltare, se va avea în vedere și promovarea de proiecte noi.

”Am avut ca prioritate, negociată cu FMI, să finalizăm obiective care sunt la minim 60% grad de execuție pe apă și canalizare și 70% la drumuri, dar nu vrem să stopăm obiectivele noi de investiții. O comunitate nu poate fi pedepsită să nu mai beneficieze de nicio sursă de finanțare până nu se finalizează proiectele în alte zone. Nu așa se dezvoltă o țară, mai ales în regiunea dumneavoastră, pentru că aici e nevoie de o abordare integrată, pentru a micșora diferențele de dezvoltare în comparație cu alte regiuni, dar și în interiorul regiunii”, a explicat Dragnea.

Totodată, referindu-se la programele derulate prin Compania Națională de Investiții (CNI), respectiv cămine culturale, săli de sport, Dragnea a spus că la următoarea rectificare se va aloca o sumă mai mare decât până în prezent.

Liviu Dragnea s-a întâlnit, la Suceava, cu aleșii locali și parlamentarii din județ, pentru a discuta strategia guvernului în ceea ce privește dezvoltarea regiunii, dar și a județului Suceava. A fost o reuniune interactivă în cadrul căreia mai mulți primari au ridicat diverse probleme la care au primit pe loc răspuns sau le-au fost notate ”doleanțele”, pentru a se găsi soluții de rezolvare. Singurul nu categoric, din partea vicepremierului, l-a primit primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, la solicitarea de finanțare pentru pârtia de schi.

”Din păcate nu e singura situație. Nu am venit să critic pe cineva, dar a fost o abordare greșită. A fost foarte multă dorință, dar nu s-a gândit cât de mare e putința. Suntem în situația ca acum să avem 500 de milioane de lei lucrări executate și nedecontate pe pârtii. Primarii au fost încurajați să-și continue aceste lucrări, au fost încurajate și companiile private să lucreze cu speranță că vor primi banii, fără să se gândească cineva în mod serios dacă va avea forță ministerul ăsta, la vremea respectivă, să poată susține această finanțare. Nu e doar Câmpulung Moldovenesc. Dincolo de multe nereguli constatate în anumite locuri, este o problemă la care încercăm să-i găsim o rezolvare. Din păcate nu putem să le finanțăm nici pe fonduri europene pentru că nu au fost procedurile așa cum erau normele europene. Răspunsul este nu”, a spus Dragnea.

El a adăugat că va mai veni la Suceava, în această vară, cel puțin de două ori, pentru că și-a propus să acorde o atenție specială zonei, nu doar declarativ.

”Vă spun încă o dată că abordarea noastră e foarte clară în ceea ce privește Regiunea de Nord Est și, în special județele Suceava, Botoșani și Vaslui, unde trebuie o atenție sporită, care au potențial foarte mare. Toată lumea vine să viziteze Suceava, se minunează și pleacă. Dorința noastră e să vă ajutăm serios și oamenii de aici să aibă acces la bunăstare. Cred că zona va deveni una atractivă și dezvoltată. Mulți vorbesc de marele Ștefan și puțini sunt cei care au făcut ceva pentru memoria lui”, a spus Dragnea.

Citește și
1 Comentariu
  1. Gigel spune

    Mare smecher nea Dragnea ! Crede ca numai cei cu cobilita pot pricepe cum sta treaba . Adica , promite cu promitatorul ceea ce oricare zona poate lua prin eforturi proprii . Fondurile europene , parte adresate mediului privat , nu accepta directionare politica .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata