Dublul atentat din Boston: Djohar Ţarnaev se lăuda că ştia să facă o bombă şi voia să moară ca martir

Principalul acuzat în cazul dublului atentat din Boston Djohar Țarnaev se lăuda că știa să fabrice o bombă și aparent visa să moară ca un „martir”, a afirmat luni o procuroare cu ocazia primului proces legat de acele atacuri, transmite AFP.

Azamat Tajaiakov, 20 de ani, fost prieten al lui Djohar Țarnaev, este acuzat de complot și de obstrucționarea anchetei pentru că, împreună cu alți doi prieteni, a recuperat din camera universitară a lui Țarnaev laptopul și ghiozdanul acestuia în care se aflau focuri de artificii și resturi de praf de pușcă, la trei zile de la atentate. Toate au fost aruncate ulterior într-o pubelă.

Dublul atentat a îndoliat celebrul maraton de la Boston la 15 aprilie 2013, când două bombe artizanale au explodat în apropiere de linia de sosire, făcând trei morți și 264 de răniți. El a fost atribuit celor doi frați de origine cecenă: Djohar, în vârstă de 20 de ani, și Tamerlan Țarnaev, 26 de ani la vremea respectivă, ucis câteva zile mai târziu în cadrul unei curse de urmărire cu poliția.

Tajaiakov, originar din Kazahstan, și cei doi prieteni ai săi frecventau aceeași universitate — University of Massachusetts Dartmouth — ca și Djohar Țarnaev. În martie 2013, Țarnaev s-a lăudat în timpul unei mese cu prietenii că putea să asambleze o bombă, a declarat procuroarea Stephanie Siegmann în deschiderea procesului lui Tajaiakov la tribunalul federal din Boston. De asemenea, tânărul ar fi spus „că este bine să mori ca un martir cu zâmbetul pe buze, fiind o manieră de a ajunge direct în paradis”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata