Ducesa de Cambridge se îmbracă cu ţinute fabricate la Arad

Ducesa de Cambridge, soția prințului William, îmbracă între alte ținute și haine produse la Arad de firma „Moda” SA pentru piața britanică.

Acest lucru a fost probat vineri seară, la finalul unei scurte prezentări de produse ale societății, directorul general al firmei arădene, ing. Monica Diana Fufezan prezentând o imagine în care ducesa de Cambridge apărea, alături de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îmbrăcată cu un costum deux-piece furnizat acesteia de firma engleză „Karpelle” Ltd, partenerul al „Moda” SA.

Pentru a dovedi celor prezenți veridicitatea imaginii, una dintre manechine a apărut îmbrăcată într-un costum identic cu cel purtat de ducesa de Cambridge.

Ing. Monica Diana Fufezan a declarat  că parada a fost organizată din dorința conducerii societății de a marca 55 de ani de la înființarea fabricii, 20 de ani de la privatizare, 20 de ani de colaborare cu cunoscuta firmă „Karpelle” Ltd. din Manchester, unul dintre furnizorii Casei Regale Britanice și cinci ani de la mutarea producției în noul sediu, adaptat necesităților actuale de producție.

Prezentarea a fost deschisă cu o serie de modele produse pentru piața britanică, partea a doua fiind rezervată prezentării unor modele produse pentru piața germană, inclusiv costume populare germane destinate tradiționalei sărbători „Oktoberfest”.

La final, manechinele au apărut îmbrăcate în elegante rochii de seară, „cireașa de pe tort” fiind însă, așa cum spunea directorul societății, un costum identic cu cel purtat de ducesa de Cambridge cu prilejul evenimentului.

Potrivit ing. Monica Diana Fufezan, dacă înainte de 1990 în industria de textile-confecții din Arad lucrau peste 20.000 de salariați, la UTA, Teba, Tricoul Roșu și la Întreprinderea de Confecții, în prezent nu mai lucrează în acest domeniu decât cei circa 450 de salariați de la „Moda”, celelalte fabrici fiind închise.

Oficial, fabrica a cărei „urmașă” este această societate a luat ființă la data de 7 iulie 1959, primind numele de Fabrica de Confecții Arad, pentru ca ulterior să se numească Întreprinderea de Confecții Arad, iar din 1990, SC „Moda” SA.

Bazele întreprinderii au fost puse în 1945, când un grup de circa 30 de meseriași s-au constituit într-o asociație sub numele de „Atelierele colective ale croitorilor” din Arad, în același an constituindu-se cooperativa meșteșugărească „Solidaritatea”, prima de acest fel din Arad, la care s-au afiliat și alte meserii.

În anul 1950, croitorii s-au desprins din această cooperativă, fondând propria lor cooperativă numită „Artex”, cooperativă ce a început în 1954 să își construiască un nou local de producție, pentru 600 de muncitori, pe un teren situat str. Ocsko Terezia (în prezent Liviu Rebreanu), unde s-a aflat până în urmă cu cinci ani sediul SC „Moda” SA.

La scurt timp de la înființare, întreprinderea de confecții din Arad a început să se impună atât pe piața internă, cât și pe cea externă, alături de „Mondiala” Satu Mare fiind primele fabrici din România care au început să lucreze, la începutul anilor ’60, produse pentru „export vest”, mai precis pentru Germania.

De la un an la altul, cererea de produse a crescut continuu, astfel că s-a impus atât creșterea numărului de salariați, cât și a suprafeței utile a fabricii, care a depășit la începutul anilor ’70, 13.500 mp.

În ceea ce privește numărul de salariați, maximul acestuia a ajuns în anul 1975, la 2.576 de persoane. Însă, în anii care au urmat, numărul de angajați a scăzut, la începutul anului 1990 societatea având 1.445 de salariați. Scăderea a continuat, astfel că în 1997 s-a atins o cifră minimă de 358 de salariați, însă odată cu creșterea comenzilor a crescut și numărul de salariați, care a ajuns în prezent la circa 450.

Dacă până în 1990, întreprinderea producea confecții pentru femei, care au fost exportate în Germania, Italia, Austria, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Cehia, Slovacia, Polonia, Serbia, Croația, Canada, Statele Unite ale Americii și România, în prezent, „Moda” SA și-a restrâns exporturile doar la Germania și Marea Britanie, circa 10% din producție fiind furnizată pieței interne.

„Datorită scăderii drastice a numărului de salariați, Consiliul de Administrație a decis relocarea societății într-un local mai mic, dimensionat la actualele necesități. Drept urmare s-a achiziționat în anul 2006 un teren de aproximativ 5000 de metri pătrați, unde s-a demarat construcția unei hale de producție pe un singur nivel, având anexată o clădire P+1, pentru birouri, valoarea investiției fiind de circa un milion de euro. Mutarea efectivă în noul sediu s-a făcut etapizat, ea încheindu-se în 2009″, a precizat ing Monica Diana Fufezan.

La evenimentul de vineri seară au fost prezenți, între alții, Siegfried Geilhausen, viceconsul al Germaniei la Timișoara, Howard Klepper, patron al firmei britanice „Kapelle” Ltd., Levente Bognar, viceprimar al municipiului Arad. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata