Duiliu Marcu – arhitectul detaliului, 130 de ani de la naştere

Duiliu Marcu, arhitect, membru titular al Academiei Române, președinte de onoare a Uniunii Arhitecților din România, s-a născut la 23 martie 1885 la Calafat.

A studiat la Liceul „Carol I” din Craiova, Școala de Arhitectură din Capitală, Școala de Arte Frumoase din Paris (din 1906). Reîntors în țară în anul 1912, a fost profesor la Institutul de arhitectură „Ion Mincu” (1929-1957) din București (fostă Academia de Arhitectură), președinte al Uniunii Arhitecților din România (1953-1966), membru cu drepturi depline al Academiei Române (din 1955).

A elaborat o serie de studii de sistematizare, precum cel pentru Piața Victoriei din București, a participat la construcția Universității din București, alături de arhitectul Nicolae Ghica-Budești (1912-1913).

Opera lui Duiliu Marcu îmbină tradiția arhitecturii naționale cu formele arhitecturii contemporane. Lucrările sale au evoluat de la romantismul național la clasicismul modern, către funcționalism și au reprezentat România la târgurile internaționale de la Barcelona (1929) și Paris (1937).

Numele arhitectului Duiliu Marcu este legat de multe dintre zonele-cheie ale Bucureștiului, una dintre cele mai cunoscute opere ale sale fiind Palatul Victoria. Proiectat în anul 1937, Palatul Victoria este amplasat pe latura de est a Pieței Victoria, și este conceput pe un plan simetric, rectangular, pe mai multe nivele, prezentând spre piață o fațadă de 90 de metri. Interioarele și fațadele reflectă intenția arhitectului de a combina elementele clasice cu o concepție modernă, geometrică a compoziției.

Până în anul 1990 Palatul Victoria a fost sediul Ministerului de Externe și al Consiliului de Miniștri, iar apoi a devenit sediul primului guvern al României. În 2004 a fost inclus pe Lista monumentelor istorice.

Unul dintre simbolurile Bucureștiului, Hotelul Athénée Palace Hilton, construit (1912-1914) după planurile arhitectului francez Theophile Bradeau, a fost transformat și modernizat în anul 1937, după planurile arhitectului Duiliu Marcu, ce a ales un aspect mai simplist, art deco, păstrând însă atmosfera specială a clădirii.

Hotel Athénée Palace Hilton a fost prima clădire cu mai multe etaje din București, dar și prima clădire cu structura din beton armat. Cu o fațadă în stil clasic, bogat decorată cu stucaturi, hotelul avea, în 1914, la finalizare, 149 de camere și 10 apartamente decorate în stilul Ludovic al XIV-lea.

După modificările aduse de Duiliu Marcu, atât asupra planului, cât și asupra arhitecturii exterioare, fațadele au fost complet schimbate. A fost prevăzut pe înălțimea a trei etaje cu arcade adâncite care dădeau un aspect deosebit fațadei. Intrarea principală, holul de onoare, sălile de mese, saloanele de recepții, totul a fost refăcut, modificat și completat cu cele mai moderne instalații. În prezent, hotelul are 272 de camere, dintre care 38 duble, 45 de apartamente și 20 de apartamente de lux.

Printre clădirile proiectate de arhitectul Duiliu Marcu se numără și Palatul Elisabeta. Acesta a fost proiectat în 1930, combinând elemente ale stilului brâncovenesc cu cel maur. Clădirea a fost ridicată ca reședință a principesei Elisabeta, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria, fosta regina a Greciei și mătușă a regelui Mihai.

La intrare, în partea dreaptă a ușii există o placă din aramă ce poartă gravați anii construcției și cei ai nașterii și morții arhitectului. Palatul Elisabeta se întinde pe o suprafață de 3.000 mp și este înconjurat de 10.000 mp de grădină. În prezent este reședința oficială permanentă a regelui Mihai, în calitatea sa de fost șef de stat.

Alte proiecte la care arhitectul și-a adus o contribuție deosebită mai sunt: clădirea Bibliotecii Academiei Române, clădirea Academiei Militare, fațada Teatrului din Timișoara ș.a.

Duiliu Marcu a murit la 9 martie 1966. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata