După 20.000 de ani, cel mai vechi popor din lume se confruntă cu o criză culturală

Indigenii din populaţia San din Africa de Sud se află prinşi între modernitate şi cei 20.000 de ani în care au trăit ca vânători-culegători, aflându-se la o răscruce de drumuri, scrie cnn.com.

Ei sunt cei mai vechi strămoşi ai oamenilor moderni, testele ADN dovedind că sunt descendenţii direcţi ai primilor Homo sapiens. Dar, astăzi, cultura, tradiţiile şi moştenirea lor culturală sunt expuse riscului de a fi pierdute pentru totdeauna. Populaţia San trăieşte în Africa de Sud, Botswana, Angola şi Namibia. În Botswana oamenii care fac parte din acest popor sunt cunoscuţi sub numele de ‘Basarwa’ şi trăiesc într-un stil de viaţă în mare parte nomad, rămas netulburat timp de milenii.

„Cultura este ceva care poate muri, iar noi trebuie să înţelegem că aceasta este dinamică”, a spus Bihela Sekere, membru al populaţiei indigene, care a lucrat la Botswana High Commission din Londra.

Sekere a crescut în Central Kalahari Game Reserve, a doua cea mai mare rezervaţie de acest gen din lume, ocupându-se cu vânătoarea aşa cum făcuse şi tatăl său înainte. Dar, în 1997, guvernul a început strămutarea Basarwa din rezervaţie, aparent pentru a proteja zona şi a integra comunitatea în societate. Reinstalată într-un sat nou, lăsând în urmă tradiţiile străvechi, a devenit din ce în ce mai greu pentru populaţia Basarwa.

Unii dintre copiii Basarwa sunt luaţi la şcoli şi îşi pot pierde propria lor cultură deoarece ei învăţă alte moduri de a trăi, a explicat Sekere. Începând cu limba vorbită, în cazul în care copii sunt învăţaţi limba Setswana şi limba engleză, aceasta înseamnă că limba lor maternă va avea de suferit, consideră sursa citată.

De asemenea, Sekere citează un celebru dans local cu mişcări ‘în transă’, o mărturie viguroasă a culturii Basarwa, care ar putea suferi într-o zi intrând pe mâna muzicii moderne şi fiind transmis la radiouri şi pe telefoane mobile de către tineri.

Cu toate acestea, speranţa nu este pierdută atâta timp cât există aceia care doresc să păstreze cultura indigenă. Localnicul Xontae îi ghidează pe curioşi spre unele dintre cele mai importante situri ale patrimoniului poporului său, între care se numără Tsodilo Hills, unde pot fi studiate 4.500 de picturi pe rocă datând din epoca de piatră. În acelaşi timp, ‘Kuru Art Project’ urmăreşte să reînvie arta printre membrii populaţiei Basarwa.

Artista britanico-caraibeană Ann Gollifer, care face parte din această iniţiativă, spune că munca pe care o face printre Basarwa descrie în principal stilul de viaţă vânător-culegător de odinioară. Cu ajutorul mediilor moderne ilustrează tradiţii străvechi, iar aceste opere de artă s-au vândut în întreaga lume.

Este dovada că orice cultură este dinamică, maleabilă şi susceptibilă de a se schimba în mai bine sau în mai rău. Dar, cu voinţă şi determinare, cei asemenea lui Sekere cred că este nevoie de Basarwa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto:  en.wikipedia.org

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata